Pressmeddelande
Från NU-sjukvården
2009-03-19 15:00


Från sammanträde från NU-sjukvårdens styrelse

Inriktning för Strömstads sjukhus godkändes


Utvecklingen kring Strömstads sjukhus godkändes

På uppdrag av Hälso- och sjukvårdskansliet i Uddevalla har en översyn skett av verksamheten i Strömstad, av NU-sjukvården, primärvården och kommunerna i Strömstad och Tanum. I rapporten föreslås en avveckling av de kvarvarande tolv vårdplatserna, eftersom de inte uppfyller länssjukvårdens kvalitetskrav, t ex när det gäller tillgång till specialistläkare. Närsjukvården ska samtidigt stärkas, de lokala sjukvårdsresurserna inom ett område ska ta ett gemensamt ansvar för patienter som drabbas av akut skada eller sjukdom genom ökad samverkan. Då skulle exempelvis ambulanspersonal kunna göra insatser i form av hembesök för att stödja primärvårdens och kommunens personal. På motsvarande sätt kan kommunens hemsjukvård utbildas och få utryckningsfordon för att kunna vara en resurs för akuta patientfall. Målet är att utöka tillgängligheten till akut vård i Strömstad/Tanumsområdet.

Styrelsen godkände den inriktning för Strömstads sjukhus som föreslås i rapporten. Styrelsen påpekar också vikten av att genomförandet sker i nära samarbete med såväl Strömstads och Tanums kommuner som hälso- och sjukvårdsnämnden i Norra Bohuslän. Sjukhusdirektören fick också i uppdrag att initiera att samma utredning görs när det gäller Lysekils och Dalslands sjukhus.

Åtgärder har ännu inte givit resultat

Det ekonomiska resultatet till och med februari är -48,5 miljoner kronor, vilket är 60 miljoner kronor sämre än budget. Det är personalkostnader inklusive bemanningsföretag som står för den största delen av kostnadsöverdragningarna. Samtidigt är produktionen av vård 5% lägre än budgeterat vilket gör att intäkterna är något mindre än planerat. Produktionsminskningen i slutenvården är bland annat orsakad av de stängningar av vårdplatser som blivit en följd av de ovanligt kraftiga och långdragna utbrottet av vinterkräksjukan.

Det pågår ett arbete inom NU-sjukvården att komma ner i kostnadsnivå inom ett flertal olika åtgärdsområden. De stora åtgärderna handlar om strukturella förändringar inom Vård 2010, minskning av bemanningsföretag, bemanning som är bättre anpassad till verksamheten och en mer effektiv läkemedelsanvändning.

Styrelsen noterade vid sitt sammanträde, med oro, att den ekonomiska utvecklingen inte följer budget, och poängterar att den föredragna åtgärdsplanen måste genomföras för att nå ett nollresultat.



Kontaktperson: Britt-Marie Andrén Karlsson, tfn 070-5615038
Peter Spjuth, vice ordförande, tfn 070-1507929 Sten Axelsson, sjukhusdirektör, tfn 0705-64 12 99 Vivian Komstadius, styrelsens informatör, tfn 0730-606077


Läs meddelandet som PDF