Pressmeddelande
Från NU-sjukvården
2012-12-28 15:56


Julhelgen avlöpte planenligt – men vinterkräksjukan ett hot inför nyår


Julhelgen är knappt slut så står nästa långledighet för dörren. Så här långt har allt fungerat enligt plan i NU-sjukvården, men det är ännu för tidigt att andas ut. De senaste dagarna har tillströmningen av patienter ökat och ett ännu större orosmoment är att antalet fall av vinterkräksjuka ökar.

Magnus Kronvall, områdeschef för medicin och akuten, uttrycker lättnad över att julhelgen avlöpte så pass bra, men också oro inför den stundande nyårshelgen. 
- Vi lyckades med allt vi föresatt oss i jul. Samarbetet med kommunerna har fungerat fantastiskt bra, liksom vårt interna arbetssätt och vår bemanning. Men i slutet av veckan har vi sett att patienttrycket ökat och när vi nu dessutom fått in calici på sjukhuset känner jag mig orolig inför nästa långledighet, säger han.  

Magsjuka bör undvika besök på sjukhuset
Två av NU-sjukvårdens vårdavdelningar, de båda MÄVA-avdelningarna på Uddevalla sjukhus, hålls under fredagen stängda på grund av calici (vinterkräksjuka). Ytterligare tre avdelningar är drabbade. För att inte smittan ska sprida sig till ännu fler avdelningar, vilket förutom onödigt lidande innebär en kraftig reducering av vårdplatser, går nu Magnus Kronvall ut med en vädjan till besökare och anhöriga:
- Undvik att besöka våra sjukhus om ni eller någon i er närhet är magsjuka eller haft magsjuka de senaste 48 timmarna, säger han.

Samma arbetssätt över nyår
Under nyårshelgen fortsätter NU-sjukvården arbeta enligt samma arbetssätt som under julen. Det innebär bland annat att samarbetet med kommunerna fortsätter, att fler läkare arbetar på avdelningarna, att klinisk fysiologi håller extra öppet och att arbetsterapeuter och sjukgymnaster stärker upp bemanningen.

Länk till caliciinformationen



Kontaktperson: Områdeschef Magnus Kronvall, nås via NU-sjukvårdens växel tel 010-435 00 00, informatör Bodil Järnerot, mobiltel 0730-22 13 40


Läs meddelandet som PDF