Pressmeddelande
Från NU-sjukvården
2008-04-10 12:30


Klartecken för Brinkåsen


Nu är det klart att den rättspsykiatriska enheten i Vänersborg, Brinkåsen, blir verklighet. Efter att regionstyrelsen tog beslut om investeringskostnaderna i tisdags kunde NU-sjukvården konstatera att planeringen för enheten kan fortsätta.

- Det här är den enskilt största framtidssatsningen som NU-sjukvården fått klartecken för och ger oss unika förutsättningar för att kraftigt förbättra och modernisera den rättspsykiatriska vården, kommenterar sjukhusdirektör Sten Axelsson.

Samarbetet mellan NU-sjukvården, Vänersborgs kommun och Brinkeberg är en viktig anledning till att projektet hittills löpt på enligt tidplanen. Samtidigt har personalen på dagens rättspsykiatriska enhet varit involverad på olika sätt i projektet och det, har enligt Lars Helldin, varit en nödvändig framgångsfaktor.

-Vi har förmånen av att inte ha en färdig byggnad att flytta in i, förklarar Lars Helldin. Nu kan vi utgå ifrån den vård vi vill ge patienterna och se vilket fysiskt skal som behövs för att åstadkomma det.

Den nya anläggningen möjliggör en modernare rättspsykiatrisk vård, bland annat genom att vården anpassas bättre till patientens vårdbehov istället för graden av farlighet. En mer diagnosanpassad vård ger inte bara patienten en bättre vårdkvalitet utan också en bättre arbets- och boendemiljö. Arbetet med detaljplaneringen fortsätter nu parallellt med arbete kring hur enheten ska bemannas.

- Vi är väl förberedda för att gå vidare med arbetet, säger Sten Axelsson. Nu är det viktigt för oss att kunna satsa på kompetensutveckling och rekrytering. Vi vill inte ha en nybyggd enhet utan rätt bemanning. Verksamheten ska kunna fungera direkt när vi slår upp portarna 2010.

 

Så här ska den färdiga anläggningen se ut 2011.



Kontaktperson: Lars Helldin, verksamhetschef, tel: 0733767240
Sten Axelsson, sjukhusdirektör, tel: 0705641299 Johanna Wiechel, informatör, tel: 0705080539


Läs meddelandet som PDF