Pressmeddelande
Från NU-sjukvården
2013-05-31 14:30


Pressmeddelande från styrelsens sammanträde 2013-05-31

Klartecken för större akutmottagning


Vid dagens sammanträde fattade NU-sjukvårdens styrelse beslut om en investering på 220 miljoner kronor för att bland annat bygga en större akutmottagning, en modernare sterilcentral och en förbindelsegång mellan akutmottagningen och radiologin. Styrelsen fick också information om bemanningsläget inför sommaren samt fattade beslut om en målbild för NU-sjukvården.

Investeringsbeslut för större akutmottagning

Styrelsen godkände förslaget till investering för om- och tillbyggnad av akuten, centraloperation, diagnostik och mediaförsörjning, och ger samtidigt Fastighetsnämnden (Västfastigheter) i uppdrag att genomföra om- och tillbyggnaden enligt uppdragsbeskrivning och kostnadssammanställning. Lokalförändringarna kommer att innebära nästan en fördubbling av utrymmet för akutmottagningen som idag tar emot betydligt fler patienter än dagens lokaler är anpassade för. De nya lokalerna kommer också att ge mycket bra patient- och arbetsmiljö. En förbindelsegång mellan akutmottagningen och radiologin kommer att förbättra arbetssätt och patientflöden. I samband med ombyggnaden på akutmottagningen kommer den medicinska akutvårdsavdelningen (MAVA) att få en viss upprustning, då de nya vårdrum som behöver tillskapas i en tillbyggnad utformas enligt dagens yt- och hygienstandard. För operationsverksamhetens del kommer till exempel den idag underdimensionerade sterilenheten att byggas ut för att utveckla samband, flöden och hygienstandard. Även ett preoperativt center planeras och uppgradering av fyra operationssalar. I anslutning till dessa ombyggnationer krävs också en utökning och komplettering av mediaförsörjningen inom sjukhuset, vad gäller bland annat kyla, elkraft och datanät. Beslutet innebär en investering på drygt 220 miljoner kronor, som belastar NU-sjukvårdens investeringsram för 2013 och 2014.

Sommaren innebär ansträngning för medarbetarna

Som alltid innebär sommaren en ansträngning för NU-sjukvården i och med den höga belastningen på vården i Västsverige, samtidigt som medarbetarna ska få möjlighet att ta sin semester. Styrelsen fick information om att de stora insatser som har gjorts för att rekrytera sjuksköterskor inför sommaren, genom bland annat annonsering, deltagande på mässor, personliga kontakter med studenter och öppet hus. Dessutom har omläggning av scheman skett och bemanningsföretag används. Trots de många åtgärderna, saknas ett stort antal sjuksköterskor för att täcka behovet. Antalet vårdplatser kommer under sommaren att vara ett tiotal färre än de som var tillgängliga under föregående sommar. Planer och rutiner har arbetats fram för att minimera effekterna av sjuksköterskebemanningen. Sommarsituationen återrapporteras till styrelsen efter sommaren.

Målbild för NU-sjukvården fastställdes

Styrelsen för NU-sjukvården ställde sig bakom den framtagna målbilden för NU-sjukvården, som ligger i linje med tidigare beslut. Där anges bland annat att NU-sjukvården ska vara ett sjukhus arbetssätt utvecklas så att både akuta och planerade flöden kan genomföras på effektivast möjliga sätt. Där anges också att länssjukvård ska bedrivas på både Uddevalla sjukhus och på NÄL, med i huvudsak planerade processer på Uddevalla sjukhus medan NÄL i huvudsak är ett akutsjukhus. Målbilden pekar också på att NU-sjukvården skall kunna vara ett produktionscenter för delar av regionens samlade produktion.

Utifrån målbilden pågår nu arbetet med att ta fram en utvecklingsplan för NU-sjukvården med tidsperspektivet 8-10 år. Syftet är bland annat att skapa en tydlig gemensam bild mellan ägare, beställare och utförare över fördelningen av NU-sjukvårdens verksamhet mellan Uddevalla sjukhus och NÄL.

Överbeläggningar har försenat effektiviseringsåtgärder

NU-sjukvården har förbättrat sin kostnadsutveckling även under april, trots ett mycket högt patienttryck med kraftiga överbeläggningar som följd. Resultatet har uppnåtts genom förbättrade måltal, förbättrade processer och därmed reducering av personal, samt en nästan halvering av inhyrda läkare. Överbeläggningarna är fortsatt höga, framförallt inom område medicin, vilket leder till ineffektiva vårdprocesser och arbetsmiljöproblem. Under de första fyra månaderna har vinterkräksjukan orsakat en besvärlig vårdplatssituation i NU-sjukvården, och närmare 700 misstänkta fall redovisas jämfört med knappt 100 föregående år. Överbeläggningarna har försenat genomförandet av de åtgärder som fastställts för att minska underskottet. Prognosen för helåret är fortsatt -141 miljoner kronor, men styrelsen kan konstatera att det finns flera osäkerhetsfaktorer som kan komma att påverka utfallet.



Kontaktperson: Carina Åström, styrelsens ordförande, tfn 070-290 60 85
Anne-Lie Sundling, vice ordförande, tfn 072-725 56 00 Lars Helldin, sjukhusdirektör, tfn 073-376 72 40 Vivian Komstadius, informatör, tfn 0730-60 60 77


Läs meddelandet som PDF