Pressmeddelande
Från NU-sjukvården
2013-09-20 13:23


Klartecken till multilabb/skelettlabb på NÄL


I höst påbörjas ombyggnationen av akutmottagningen på NÄL och som en del i den satsningen godkände styrelsen vid sammanträdet den 20 september inköp av två multilabb/skelettlabb till röntgen på NÄL. Vid mötet behandlades också den ekonomiska rapporten för augusti. I den konstateras att NU-sjukvårdens kostnadsutveckling fortsätter att sjunka och under förutsättning att planerade åtgärder får avsedd effekt, kvarstår tidigare bedömd prognos för 2013.


Investering i multilabb/skelettlabb till röntgen på NÄL
Styrelsen godkände inköp av två multilabb/skelettlabb till röntgen på NÄL. Detta är en del i satsningen på om- och tillbyggnationen på akutmottagningen på NÄL, som påbörjas under oktober månad som ett led i att optimera arbetssättet. Förändringen kommer att medföra bättre möjligheter att ta hand om det ökande patientflödet och en bättre arbetsmiljö för medarbetarna. Målet är att det ena labbet ska kunna tas i bruk i år, medan det andra kommer att stå klart under 2014. Finansieringen på 5,2 miljoner kronor sker via strategiska investeringsmedel som NU-sjukvården beviljats av Västra Götalandsregionen 2012. 


Ekonomisk prognos för 2013 bedöms hålla
För den delårsrapport per augusti 2013 som NU-sjukvården överlämnar till regionstyrelsen noterar styrelsen att kostnadsutvecklingen fortsätter att sjunka och att tidigare bedömd prognos på -141 miljoner kronor för 2013 kvarstår, under förutsättning att planerade åtgärder får avsedd effekt. Jämfört med samma period föregående år är resultatet 76,5 miljoner kronor bättre. Det förbättrade utfallet visar glädjande nog att hittills vidtagna åtgärder gett resultat. Styrelsen ser dock inga möjligheter att täcka ökade kostnader till följd av utökade uppdrag (exempelvis för urologi och neonatalogi) till NU-sjukvården, utan att vårduppdraget för Fyrbodals invånare påverkas negativt.


Ökade kostnader under sommaren
I rapporten konstateras också att ambitionen att upprätthålla en god vård även under sommaren får konsekvenser. Det märks bland annat i form av ökade kostnader för sommaravtal och kvalificerad övertid, även om detta delvis också är en följd av att NU-sjukvården kraftigt minskat anlitandet av bemanningsföretag. Fokus på att klara akutsjukvården under sommaren på bekostnad av den planerade vården har också haft en negativ effekt på vård- och behandlingsgarantin. Framför allt gäller det för vissa opererande specialiteter. Måluppfyllelsen i NU-sjukvården som helhet för besök till specialist inom 90 dagar låg i augusti på 76 procent och för operation/åtgärd inom 90 dagar på 78 procent. Styrelsen noterar att antalet väntande ökar trots ökat köp av vård och behandling. Produktionen ökar nu efter neddragningen av planerad vård under sommarperioden, men kommer inte att vara tillräcklig för att reducera antalet väntande i tillräcklig omfattning.

Överhuvudtaget är trycket på NU-sjukvården att erbjuda vård mycket högt. Detta syns till exempel både på inflödet på akuten, som ökat med tre procent jämfört med samma period förra året och på remisserna från primärvården av planerad vård, som ökat med 2,5 procent. 
 



Kontaktperson: Carina Åström, styrelsens ordförande, tfn 0702-90 60 85, Anne-Lie Sundling, vice ordförande, tfn 0727-25 56 00 Lars Helldin, sjukhusdirektör, tfn 0733-76 72 40 Bodil Järnerot, informatör, tfn 0730-22 13 40


Läs meddelandet som PDF