Pressmeddelande
Från NU-sjukvården
2014-05-22 15:00


Från sammanträde med styrelsen för NU-sjukvården

Kompletterande ombyggnad på akuten skapar enhetligt arbetssätt


I samband med beslutet om de pågående till- och ombyggnaderna på akutmottagningen på NÄL, bedömdes det inte möjligt att genomföra ombyggnation av det ”torg” där patienter i behov av kirurgisk vård tas omhand. Idag beslutade styrelsen om att prioritera en kompletterande ombyggnad för kirurgin, i direkt anslutning till de pågående om- och tillbyggnaderna, som säkrar att hela akutmottagningen kan ha samma arbetssätt.

Kompletterande ombyggnad på akuten godkändes

Styrelsen fattade beslut om att godkänna en investering för en kompletterande ombyggnad på akutmottagningen. Idag pågår om- och tillbyggnationer för att utöka och anpassa akutmottagningen på NÄL till ett högre söktryck och överföring av akutortopedin från Uddevalla till NÄL, något som styrelsen beslutade i maj 2013. Då bedömdes det inte vara möjligt att genomföra ombyggnation av hela akutmottagningen. Det som återstår är den del som är avsedd för patienter med kirurgiskt vårdbehov. Grundtanken för organiserandet av akutmottagningen är att det finns olika ”torg” för de olika patientkategorierna. Torgen är uppbyggda med kort avstånd mellan personal och patienter som bidrar till ett förbättrat team-arbete mellan olika yrkeskategorier, samt skapar effektivare flöden och processer. Den kompletterande ombyggnationen för kirurgins del bedöms vara väldigt viktig för att kunna ha samma arbetssätt på hela akutmottagningen och bedöms nu kunna genomföras i anslutning till övriga ombyggnationer. Investeringsutgiften bedöms vara cirka 24 mnkr och det årliga hyrestillägget 2,7 mnkr. Investeringen ryms inom NU-sjukvårdens ordinarie investeringsramar genom omprioriteringar. Investeringsärendet överlämnas nu till regionstyrelsen.

Hjärtsjukvården utvecklas

I utvecklingsplanen för NU-sjukvården, som fastställdes av styrelsen i höstas, identifierades hjärtsjukvården som ett av tio strategiskt viktiga profilområden. Där anges också att NU-sjukvårdens verksamheter ska hålla en jämn och hög kvalitet som avspeglar sig i nationella jämförelser. Medarbetare inom hjärtsjukvården i NU-sjukvården har analyserat verksamheten och tagit fram en målbild om utvecklingen till år 2020. Styrelsen ställde sig bakom målbilden och kunde konstatera att hjärtsjukvården i NU-sjukvården befinner sig i en positiv utvecklingsfas. Verksamheten kommer att fortsätta arbeta för att exempelvis öka patientens delaktighet i vården, ha en god tillgänglighet för de patienter som behöver hjärtsjukvårdens kompetens, använda avvikelser och patientsynpunkter som en resurs för att utveckla kvaliteten och stärka möjligheterna till kompetensförsörjning.

Utvärdering av medicinska äldrevårdsavdelningar

Styrelsen fick information om en pågående studie för att utvärdera om akutvård av sköra äldre patienter på en medicinsk äldrevårdsavdelning (MÄVA) är bättre än ett konventionellt omhändertagande på en vanlig medicinavdelning. Studien inleddes för drygt ett år sedan och berör äldre i åldern 75 till 100 år, de första resultaten från studien förväntas våren 2015.


Styrelsen fick också information från patientnämnden i Uddevalla och om aktuella revisionsrapporter, samt fattade beslut om fyra yttranden som gäller diagnostiskt centrum; policy för Västragötalandsregionens arbete med mänskliga rättigheter; överenskommelse om social ekonomi; och granskning av barn- och ungdomspsykiatrin.



Kontaktperson: Carina Åström, ordförande, tfn 070-290 60 85
Anne-Lie Sundling, vice ordförande, tfn 072-725 56 00 Lars Wiklund, sjukhusdirektör, tfn 0736-60 17 84 Vivian Komstadius, kommunikatör, tfn 0730-606077


Läs meddelandet som PDF