Pressmeddelande
Från NU-sjukvården
2009-03-05 18:00


Korrekta uppgifter kring dödsfall på NÄL


Dödsfallen på NÄLs akutmottagning har inte ökat sedan förändringen av akutmottagningarna. De fyra personer som påståtts ha hittats döda på akuten utan att personalen närvarat vid dödsfallen finns inte.
De i genomsnitt tio minuter längre ledtiderna för ambulansen innebär inte heller högre patientrisker.

NU-sjukvården vill med bestämdhet dementera uppgifter i massmedia senaste veckan kring ökning av antalet dödsfall. Statistiken visar att antalet avlidna i ambulansen och på de två akutmottagningarna har minskat under perioden 17 november 2008 till 28 februari 2009 jämfört med motsvarande period föregående år. Av de fem som avlidit inne på akutmottagningen sedan 17 november förra året har fyra gjort det under behandling och den femte efter omvårdnad och en misslyckad hjärt-och lungräddning.

De s k ledtiderna för ambulansen – tiden från larm till avlämning på akuten, NÄL, har, för Bohusläns del, i genomsnitt ökat med tio minuter. Eftersom omvårdnadsnivån i ambulansen hela tiden utvecklas är dessa tio minuter av mindre betydelse för patientens fortsatta vård.

De dokument som två anställda inom NU-sjukvården lämnat in till Socialstyrelsen som del av en anmälan är delvis ofullständiga och, som hävdats av NU-sjukvården, arbetshandlingar som inte kan användas för långtgående slutsatser. Till dessa finns åtgärdsplaner och uppföljningar som inte redovisas i sammanhanget.

De förändringar som vi nu genomför inom NU-sjukvården är nödvändiga för utveckling och kompetensförsörjning såväl som för ekonomisk fortlevnad. Riskanalyser är ett arbetsinstrument i patientsäkerhetsarbetet. Korrekta dokument och rätt lästa, tillsammans med beslut och åtgärdsplaner, visar de på ett arbete för att säkerställa god vård för medborgarna, nu och i framtiden.



Kontaktperson: Ulf Almqvist, chefläkare, tfn 0705-09 12 59


Läs meddelandet som PDF