Pressmeddelande
Från NU-sjukvården
2008-06-26 18:00


Från NU-sjukvårdens styrelses sammanträde 2008-06-26

Kraftig förbättring av väntetider på BUP


Styrelsen var glad att kunna konstatera att Barn- och ungdomspsykiatrin i NU-sjukvården kraftigt har förbättrat sin tillgänglighet under våren. Efter svårigheter i vintras genomfördes extra satsningar i form av utökad bemanning och extra mottagningar kvällstid, vilket lett till att NU-sjukvården är på god väg att klara vårdgarantin.

Medborgarens primärvård - remissvar

NU-sjukvården har ombetts inkomma med synpunkter på förslaget till förändrad organisation av primärvården i Västra Götalandsregionen och stödjer ett ökat fokus på patientinflytande och vårdkvalitet. NU-sjukvårdens styrelse ställer sig i sitt remissvar, i huvudsak bakom förslaget. Man påpekar dock att flera oklarheter kvarstår och att det finns en risk att en konkurrenssituation mellan vårdenheter gör att gränsöverskridande samarbete blir lidande. Det är viktigt att systemsynen säkras, eftersom en hög grad av samverkan mellan de olika vårdgivarna är avgörande för en fortsatt utveckling av vårdens processer ur ett patientperspektiv.

Kraftig förbättring av väntetider på BUP

Tidigare i år visade uppföljningen av väntetider, att Barn- och ungdomspsykiatrin i NU-sjukvården var långt ifrån att klara vårdgarantins mål på maximalt 30 dagars väntetid till första besök. Orsakerna var bland annat ett kraftigt ökat remissinflöde. Kösituationen var svårast vid mottagningen i Trollhättan som nyligen hade fått ett utökat uppdrag. Under våren har stora ansträngningar gjorts för att klara vårdgarantin, genom till exempel extra mottagningar kvällstid och utökad bemanning.  Därmed har tillgängligheten ökat från, som lägst, 22 % i december 2007 till 86 % i maj, räknat på andel av de sökande som får vård inom vårdgarantin.

I övrigt visar månadsrapporten att NU-sjukvården inte klarar vårdgarantin fullt ut, trots stora ansträngningar på klinikerna. Framförallt gäller det läkarbesök inom ortopedi, hudsjukvård, ögonsjukvård och öron-, näs- och halssjukvård, men även behandlingar inom ortopedin. Den mängd vård som NU-sjukvården ger ligger ändå drygt 4 % högre än den produktion som beställts av oss. En av anledningarna till att tillgängligheten inte ökat trots den höga produktionen, är en kraftig ökning av antalet inkommande remisser. Styrelsen noterar särskilt de stora framsteg som gjorts inom barn- och ungdomspsykiatrin och betonar samtidigt att samtliga kliniker behöver fortsätta arbetet för att uppnå en ökad måluppfyllelse av vårdgarantin.

Den ekonomiska månadsrapporten visar att resultatet fram till och med maj månad är 63 miljoner kronor sämre än budgeterat. Styrelsen förutsätter att NU-sjukvården når ett nollresultat vid årets slut. En åtgärdsplan är beslutad av sjukhusdirektören, vilken bland annat innefattar skärpta rutiner vid användning av bemanningsföretag och anställning, ett läkemedelsprojekt för en effektivare läkemedelsanvändning, övertidsbegränsningar och harmonisering av flextidssystem och jourkompensation.

Genomförandet fortskrider enligt plan

Vid styrelsens sammanträdande gavs information om hur planeringen fortskrider när det gäller en förändrad arbetsfördelning mellan Uddevalla sjukhus och Näl, så som beslutades av styrelsen 29 november 2007. Arbetet bedrivs i 15 delprojekt där kontinuerliga riskanalyser genomförs. Styrelsen kunde konstatera att arbetet sker i en positiv riktning och sker planenligt. En mer konkretiserad tidplan för förändringarna har tagits fram, som innebär att den första delen i förändringarna sker stegvis från oktober och tre månader framåt.



Kontaktperson: Britt-Marie Andrén Karlsson, styrelsens ordförande, tfn 0705-61 50 38
Peter Spjuth, vice ordförande, tfn 070-150 79 29 Sten Axelsson, sjukhusdirektör, tfn 0705-64 12 99 Vivian Komstadius, styrelsens informatör, tfn 0730-60 60 77


Läs meddelandet som PDF