Pressmeddelande
Från NU-sjukvården
2013-05-06 12:46


Kraftigt utbrott av vinterkräksjuka i NU-sjukvården


De senaste dagarna har antalet fall av vinterkräksjuka på nytt ökat i NU-sjukvården. Ökningstakten är explosionsartad, vilket tyder på att det är en särskilt smittsam variant som hittat sig in på såväl NÄL som Uddevalla sjukhus. För att undvika ytterligare smittspridning ber nu NU-sjukvården allmänhet och anhöriga om att, när så är möjligt, undvika att besöka inneliggande patienter.

 

I dagsläget finns bekräftad eller misstanke om vinterkräksjuka på sju vårdavdelningar i NU-sjukvården. På två av dem, båda medicinavdelningar, råder intagningsstopp.

När patienter måste isoleras för att minska smittspridningen innebär det att antalet tillgängliga vårdplatser minskar. Värst drabbade är medicinavdelningar, men all verksamhet berörs eftersom patienter måste flyttas till övriga kliniker.

För att få bukt med utbrottet och undvika smitta går NU-sjukvården nu ut med en vädjan till anhöriga och allmänhet att om möjligt undvika att besöka inneliggande patienter på sjukhuset och att i största möjliga mån även undvika att besöka akutmottagningen.

Råd om egenvård till personer som själva insjuknar ges av Sjukvårdsrådgivningen på 1177, eller på hemsidan www.1177.se

Observera att om du eller någon där hemma har eller har haft kräksjuka ska du stanna hemma minst 48 timmar efter symtomfrihet för att minimera risken att föra smittan vidare.

Utvecklingen av vinterkräksjukan i NU-sjukvården, går att följa på www.nusjukvarden.se via länken Vinterkräksjukan, lägessituation i NU-sjukvården. Där finns också aktuell information om vilka avdelningar som är drabbade.



Kontaktperson: områdeschef Magnus Kronvall, vx 010-435 00 00


Läs meddelandet som PDF