Pressmeddelande
Från NU-sjukvården
2010-04-22 15:34


Från styrelsens sammanträde 2010-04-22

Kravet på nollresultat ligger fast


NU-sjukvården klarar vårdgarantin i ungefär samma utsträckning som de senaste månaderna. Men prognosen i mars månad för det ekonomiska resultatet 2010 är fortsatt negativ, vilket är en utveckling som styrelsen inte accepterar.

NU-sjukvården anlitar bemanningsföretag i högre utsträckning än beräknat, men lägre än 2009. Antalet årsarbetare minskar, om än i något lägre takt än tidigare. Sedan årsskiftet har en minskning skett med ca 25 årsarbetare. Översynen av personal som görs inom ramen för verksamhetsanpassad bemanning kommer att fortsätta. Bland annat kommer nu en genomlysning av funktioner som inte finns i direkt anslutning till patientarbetet att göras. Arbetet för att minska kostnader för läkemedel, förbättrad styrning av inköp och insatser för att minska vårdrelaterade infektioner är andra åtgärder som genomförs för att effektivisera NU-sjukvården.
 
Oförändrad ekonomisk prognos
Trots det omfattande arbete som pågår, ligger den ekonomiska prognosen för mars månad oförändrad jämfört med februari månad. Styrelsen har genom kontakter med ägarna fått klarlagt att pengar ur kompletteringsbudgeten kommer att tillföras för att täcka de kostnader som tillkommit gällande laboratoriemedicin, röntgen, övertalighet och utökat kvalité inom akut och IVA-verksamheter. Fortfarande återstår en kostnad på ca 30 miljoner kronor som sjukhuset själv måste hämta hem genom kostnadsanpassningar. Styrelsen var vid dagens styrelsemöte tydlig med att den inte accepterar något annat än ett nollresultat.

Styrelsen noterade också att långtidsfrånvaron minskar i NU-sjukvården men att kort- och mellanfrånvaron ökar. Denna utveckling måste följas noga, på en mer detaljerad nivå.


Oförändrade siffror för vårdgarantin
Styrelsen kunde också konstatera att NU-sjukvården klarar vårdgarantin i ungefär samma utsträckning som de senaste månaderna, det vill säga 89 procent för mottagningar, 95 procent för behandlingar. Barn- och ungdomspsykiatrin är en av de verksamheter som klarar vårdgarantin bra. Styrelsen framförde att den för verksamheten som helhet önskar se fler mottagningsbesök, så att NU-sjukvården kan klara vårdgarantin i ännu större utsträckning. 

 



Kontaktperson: Britt-Marie Andrén Karlsson, styrelsens ordförande, tfn 0705-61 50 38, Peter Spjuth, vice ordförande, tfn 070-150 79 29, Sten Axelsson, sjukhusdirektör, tfn 0705-64 12 99


Läs meddelandet som PDF