Pressmeddelande
Från NU-sjukvården
2010-02-03 17:19


Laboratoriemedicin på NÄL invigt


En doldis, men en mycket central del av verksamheten. Efter ett omfattande omstruktureringsarbete invigdes den 3 februari ”nya” laboratoriemedicin på NÄL.

Laboratoriemedicin tillhör inte de mest omtalade verksamheterna inom NU-sjukvården. Men att deras arbete har en avgörande betydelse för vården vittnade bland andra NU-sjukvårdens styrelseordförande Britt-Marie Andrén Karlsson om i sitt invigningstal:
- Ingen ställer idag en diagnos eller sätter in en behandling utan att ta prover som laboratoriemedicin analyserar, sade hon.
Iförd skyddshjälm, skyddshandskar och vit rock blandade hon runt bland provrören i det för dagen specialdesignade minilabbet på hjul. När de färgade vätskorna blandades med varandra och rök började välla fram var laboratoriemedicin officiellt invigt.

Del av Vård 2010
Omstruktureringen av laboratoriemedicin på NÄL är en del av förändringsarbetet inom Vård 2010. Uppdraget de projektansvariga fick var att omstrukturera och optimera den laboratoriemedicinska verksamheten ur ett kostnads- och effektivitetsperspektiv, utan att ge avkall på kvalitet och tillgänglighet. Resultatet blev ett större laboratorium lokaliserat på NÄL och ett mindre på Uddevalla sjukhus.
På NÄL har en modern laboratoriemedicinsk plattform byggts, som integrerar klinisk kemi, klinisk mikrobiologi och transfusionsmedicin i ombyggda och ändamålsenliga lokaler.
För att säkerställa god service till de medicinska verksamheterna i Uddevalla finns på detta sjukhus även fortsättningsvis ett laboratorium med allmän kemi, hematologi, koagulation, provtagning, blodtappning samt akut blodgruppsserologi.

Flera vinster
Som en del av förändringsarbetet har laboratoriemedicin också bedrivit ett omfattande inre arbete med att förbättra sina processer och samordna verksamheterna. En anpassning till andra delar av NU-sjukvården, förbättrad dygnetruntservice, snabba svar, enkelhet för kunden, frigörande av personalresurser och bättre miljö för såväl patienter som personal är några av vinsterna som verksamhetschef Ingvar Eliasson förväntar sig av de förändringar som gjorts. 

I NU-sjukvården innefattar laboratoriemedicin de medicinska disciplinerna Klinisk kemi, Klinisk mikrobiologi och Transfusionsmedicin (tidigare ”blodcentraler”). Organisatoriskt tillhör man Område Diagnostik, där även Klinisk fysiologi, Medicinteknik, Ortopedteknik, Patologi och Radiologi (röntgen) ingår.

 

Hade ni inte möjlighet att komma på invigningen? Torsdagen den 4 februari mellan kl. 11 – 15 håller laboratoriemedicin på Uddevalla sjukhus öppet hus för att visa upp sin verksamhet. Sjukhusdirektör Sten Axelsson invigningstalar kl. 11.

Välkomna!

 

Här kan du hämta bild på Britt-Marie Andrén Karlsson från invigningen (fotograf: Bo Kempe)




Kontaktperson: Informatör Bodil Järnerot, mobiltel 0730-22 13 40


Läs meddelandet som PDF