Pressmeddelande
Från NU-sjukvården
2012-03-22 15:30


Leif Dolonius - NU-sjukvårdens första medicinska utvecklingschef


Han brinner för förändringsarbeten och samband som skapar mervärde för patienten. Nu ska han som en del av sitt uppdrag arbeta med NU-sjukvårdens övergripande utvecklingsfilosofi. Leif Dolonius, tidigare områdeschef för Anestesi-, Operation- och Intensivvården (AnOpIVA) i NU-sjukvården, har nu tillträtt sin nya tjänst som medicinsk utvecklingschef, en helt ny roll för både för honom och för NU-sjukvården.

Leif har arbetet inom Anestesi och IVA sedan 1983 då han började sin AT-tjänstgöring på Uddevalla sjukhus. Under slutet av 90-talet arbetade Leif som vårdenhetsöverläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset under några år, men 2002 var han tillbaka i NU-sjukvården igen, då som verksamhetschef på Uddevalla sjukhus. I samband med sammanslagningen av AnOpIVA- klinkerna inom NU-sjukvården blev Leif verksamhetschef för den gemensamma kliniken. En stark önskan om att kunna fokusera på utveckling och forskning är anledningen till att han nu byter inriktning.

Leif Dolonius, ny medicinsk utvecklingschef i NU-sjukvården- Jag brinner för förändringsarbeten och särskilt funktionen mellan olika verksamheter i stället för ett stuprörstänkande. Jag vill vara med och utveckla samband som skapar mervärde för våra patienter i en komplex miljö. Som narkos- och intensivvårds-läkare har jag haft breda kontaktytor inom hela sjukhuset. Skälet till att jag sökte jobbet är möjligheten att få ha mycket starkt fokus på processer kopplade till evidensbaserad forskning, säger Leif Dolonius.

För att få en uthållighet i en organisation måste processer kunna mätas, värderas och omprövas för att på så sätt skapa incitament till förbättringar. Leif förtydligar att han med förbättring självklart menar de skeenden som skapar mervärde för NU-sjukvårdens patienter

- Viljan till att förbättra och förändra måste börja hos den enskilda medarbetaren, förklarar Leif Dolonius.

- Det är mycket glädjande att vi nu fått en medicinsk utvecklingschef i NU-sjukvården. Jag har känt en stor brist i att vi inte har haft en funktion som utifrån analys av den pågående verksamheten i kombination med nya riktlinjer och ny forskning, samordnar frågorna till en, säger Lars Helldin, sjukhusdirektör i NU-sjukvården.

- Sammantaget innebär detta en unik situation där Leif får möjlighet att värdera nyttan av förändringsarbetet genom att kombinera analys och forskning. Med den erfarenhet som Leif besitter tror jag att han blir en perfekt person för uppdraget. Inte minst viktig för valet av Leif är hans stora intresse för förbättringsarbete, fortsätter Lars Helldin

Leifs nya roll innebär även ansvar för Forskning och Utveckling (FoU), ST-läkarutbildningen och det hälsofrämjande arbetet inom NU-sjukvården. I och med att Leif nu tillträtt sin nya tjänst bildar AnOpIVA-verksamheten tillsammans med Opererande specialiteter en ny gemensam organisation med Bengt Ekelund som gemensam områdeschef.

- Anledningen till att de båda områdena går samman handlar om att det varit svårt att utveckla verksamheten var för sig då utvecklingen bygger starkt på en nära samverkan mellan de både områdena, förklarar Lars Helldin

 

Högupplöst bild på Leif Dolonius för nedladdning



Kontaktperson: Leif Dolonius, Medicinsk utvecklingschef, tel 0762-28 18 27
Lars Helldin, sjukhusdirektör i NU-sjukvården. tel 0733-76 72 40 Maria Arup, Informatör, tel 0761-13 22 77


Läs meddelandet som PDF