Pressmeddelande
Från NU-sjukvården
2008-04-08 08:00


Ansträngt läge i NU-sjukvården

Magsjuka stoppar planerade operationer


Magsjukan har de senaste veckorna stärkt sitt grepp över Uddevalla sjukhus. Både patienter och personal drabbas. Trots insatser med skärpt hygien och besöksrestriktioner är nu en medicinavdelning och två rehabiliteringsavdelningar drabbade och tar inte emot nya patienter. Detta medför att de akuta patienterna till stor del har omdirigerats till NÄL som därmed drabbats av en svår överbeläggningssituation. Under den gångna helgen öppnades extra vårdplatser vid NÄL för att möta situationen.

 Ännu kan vi inte se någon avmattning av magsjukeutbrottet, säger chefläkare Lars Körner. Vi kan heller inte skriva ut patienterna till kommunalt boende eftersom det riskerar att sprida smittan dit. Det gör att vårdkapaciteten vid sjukhusen kraftigt begränsas och reserveras för de svåraste akutfallen.

En av åtgärderna blir därför att ställa in planerade operationer i betydande omfattning. De drabbade patienterna kontaktas för information om vad som kommer att hända med deras operation.

Vi följer utvecklingen vid sjukhusen timma för timma, tillsammans med hygiensköterskorna, fortsätter Lars Körner.

Skärpta hygienkrav och besöksrestriktioner gäller, och chefläkarna uppmanar personer som varit magsjuka eller i kontakt med magsjuka utanför sjukhuset under de senaste två dygnen, att inte besöka avdelningar vid sjukhusen.



Kontaktperson: Chefläkare Jan Carlström 0709-69 43 88
Chefläkare Lars Körner 0707-80 05 45


Läs meddelandet som PDF