Med ytterligare förändringar kommer de medicinska sambanden att stärkas och resurserna utnyttjas mer effektivt. Styrelsens beslut idag innebär att intensivvården anpassas bättre till verksamheten på Uddevalla sjukhus och NÄL, att infektionssjukvården överförs till NÄL och att arbetet med att utveckla ett centrum för tumörsjukdomar vid Uddevalla sjukhus intensifieras.
Nästa steg i förändringarna av NU-sjukvården
Som en komplettering av de pågående förändringarna inom NU-sjukvården, fattade styrelsen beslut om ytterligare förändringar för att bland annat stärka de medicinska sambanden. I och med beslutet kommer infektionskliniken att överföras från Uddevalla sjukhus till NÄL. På så sätt stärks de medicinska sambanden mellan infektionssjukvården och övrig akutsjukvård.
Beslutet innebär också att intensivvården anpassas bättre till den verksamhet som bedrivs på respektive sjukhus. Det gör att intensivvården vid Uddevalla sjukhus utvecklas till en högspecialiserad postoperativ enhet, medan intensivvården vid NÄL förändras till dels en intensivvård (s k kategori 1) och dels en mellanform kallad intermediärvårdsavdelning som är en mellanform för patienter som inte kräver hela kategori 1-vårdens kapacitet. Vid båda sjukhusen finns också mobila intensivvårdsgrupper som fungerar som ett stöd på vårdavdelningarna för att arbeta förebyggande med de patienter vars sjukdomstillstånd försvåras.
Arbetet med att etablera ett centrum för tumörsjukdomar vid Uddevalla sjukhus intensifieras. Centrumbildningen innebär att merparten av den tumörsjukvård som bedrivs i NU-sjukvården samlas till Uddevalla sjukhus. Målet är en ökad samverkan mellan de olika klinikerna inom NU-sjukvården som bedriver tumörsjukvård och skapa ett patientfokuserat och processorienterat arbetssätt för att stärka utvecklingen av cancersjukvården i vårt område.
Styrelsen beslutade också att begära medel hos regionstyrelsen, dels 213 miljoner kronor för täckning av de ytterligare investeringsbehov som uppkommer vid omstruktureringen, dels 50 procents kostnadstäckning av tillkommande hyreskostnad per år.
Resultatet av år 2008
Under 2008 har NU-sjukvården inte klarat vårdgarantin fullt ut, men under hösten har det skett en kraftfull förbättring. NU-sjukvården har gett den mängd vård som anges i vårdöverenskommelsen med hälso- och sjukvårdsnämnderna. Året har också inneburit ett stort arbete med att genomföra förändringar i enlighet med utvecklingsstrategin Vård 2010. Dessa förändringar har följt planen, både vad gäller en förändrad arbetsfördelning mellan Uddevalla sjukhus och NÄL och vad gäller införandet av processorientering som ett verktyg för systematisk verksamhetsutveckling. Dessutom har ett arbete kring att bättre anpassa bemanningen till vårdverksamheten inletts, och kommer att ges stort fokus under 2009. Syftet är att skapa en bemanning som står i mer direkt relation till den produktion som kliniken åstadkommer. Det arbetet blir desto viktigare med anledning av att den planerade minskningen av personalkostnaderna inte uppnåtts under året.
Utifrån ett ekonomiskt perspektiv blev resultatet för 2008 -138 miljoner kronor. Några av orsakerna till det negativa resultatet är olika engångskostnader på 33 miljoner kronor, uteblivna intäkter för extra kökortningsinsatser på 26 miljoner kronor, köp av tjänster från bemanningsföretag har också blivit betydligt större än budgeterat liksom läkemedelskostnaderna. NU-sjukvården konstaterar i sin årsredovisning att det är en stor utmaning att minska kostnaderna och samtidigt genomföra de pågående förändringarna inom utvecklingsstrategin Vård 2010. En handlingsplan har också tagits fram för att åtgärda avvikelserna under år 2009.
NU-sjukvårdens styrelse konstaterade vid sitt sammanträde att det negativa ekonomiska resultatet skenat iväg på ett oacceptabelt sätt, i synnerhet under sista kvartalet. De beslutade åtgärderna för att nå en ekonomi i balans har inte gett önskat resultat. Styrelsen uppfattning är att detta beror på bristande styrning och ledning inom tjänstemannaorganisationen. Därför fick sjukhusdirektören i uppdrag att vidta nödvändig organisationsförändring för att öka kostnadsmedvetenheten hos enskilda medarbetare mot ett mer proaktivt synsätt. Sjukhusdirektör Sten Axelsson ska också återkomma med en analys av utfallets konsekvenser för budget 2009 och förslag till konkreta åtgärder i samband med nästa sammanträde. Samtidigt kunde styrelsen notera att kostnaderna för Vård 2010 hållit sig inom budgeterad ram och därför inte påverkat underskottet.