Pressmeddelande
Från NU-sjukvården
2007-01-26 15:09


Från styrelsen sammanträde 2007-01-26

Mer vård än någonsin och ekonomi i balans


Under 2006 har NU-sjukvårdens verksamhet blivit mer kostnadseffektiv, det visar årsredovisningen. NU-sjukvården ger mer vård än någonsin och med en fortsatt ekonomi i balans. Många insatser har genomförts på klinikerna under året för att uppnå vårdgarantin, vilken också klaras på de allra flesta områdena. På ett fåtal områden är vi inte riktigt framme ännu.

Förutsättningarna i vårdöverenskommelsen för 2006 var att NU-sjukvården skulle ge motsvarande vård som under 2005 till en lägre ersättning. Årsredovisningen för 2006 visar att NU-sjukvården har gett en stor mängd vård under 2006, betydligt större än beställningen från Hälso- och sjukvårdsnämnderna och därmed mer än NU-sjukvården får betalt för. Stora insatser har genomförts på många kliniker för att klara vårdgarantin och på de allra flesta områden kan NU-sjukvården nu erbjuda besök och behandling inom de tidsgränser som vårdgarantin anger. Målet är dock inte nått fullt ut för vissa patientgrupper som väntar på besök till ortopedi och kirurgi, samt för remissbesök för mindre patientgrupper inom vissa andra specialiteter.

NU-sjukvårdens ekonomi är i balans och kostnadseffektiviteten har ökat rejält under året. Den ökade effektiviteten är framförallt ett resultat av en högre personaleffektivitet, dvs att mer vård ges utan att antalet årsanställda ökar i motsvarande omfattning.

Ett av de viktigaste målen för NU-sjukvården har varit att minska sjukfrånvaron bland medarbetarna och många åtgärder har genomförts de senaste åren för att nå det målet. Under 2006 minskade sjukfrånvaron med 2,4 dagar till 30,3 dagar per anställd och år. Förhoppningen är att sjukfrånvaron kommer att fortsätta sjunka i ökande takt.

NU-sjukvården har under året, som första förvaltning i Västra Götalandsregionen, skapat utgångspunkten för en gemensam journal i vården. Resultatet är en journal som ökar tillgänglighet till journalinformation över klinikgränserna och förenklar journalhanteringen.



Kontaktperson: Britt-Marie Andrén Karlssson, styrelsens ordförande, telefon 0705-61 50 38
Peter Spjuth, vice ordförande, telefon 070-150 79 29 Sten Axelsson, sjukhusdirektör, telefon 070-564 12 99 Vivian Komstadius, styrelsens informatör, telefon 0730-60 60 77


Läs meddelandet som PDF