Produktionen av vård har varit fortsatt hög samtidigt som beläggningen på vårdavdelningarna har ökat ytterligare från en redan hög nivå. Trots det har tillgängligheten försämrats något jämfört med föregående år. Prognosen för det ekonomiska resultatet för hela 2014 är fortsatt 45 miljoner kronor sämre än det av regionfullmäktige godkända resultatmålet på -90 miljoner kronor. Det framkom i delårsrapporten till och med augusti månad som styrelsen godkände vid dagens sammanträde.
Hög produktion och hög beläggning
Produktionen av vård har i år varit högre än under samma period föregående år, det gäller både öppenvård och slutenvård. Under de första fyra månaderna förbättrades tillgängligheten till både förstabesök och behandlingar, men försämrades i och med sommarens neddragningar i den planerade vården. Tillgängligheten i augusti var något lägre i augusti i år jämfört med samma tid föregående år. Väntetiden till förstabesök med välgrundad misstanke om cancer har under året kortats, under året har mer än nittio procent av patienter med välgrundad misstanke om cancer fått ett första besök inom 14 dagar. Beläggningen på avdelningarnas vårdplatser är fortsatt hög och har ökat jämfört med föregående år, ökningen är störst inom område medicin och akut.
Den ekonomiska prognosen kvarstår
En försiktig stabilisering har skett, då det ekonomiska resultatet inte försämrats sedan i juni månad. Prognosen för helåret ligger kvar på -135 miljoner kronor, vilket är 45 miljoner sämre än det av regionfullmäktige godkända resultatmålet på -90 miljoner kronor. För att få en verksamhet i bättre balans behöver NU-sjukvården arbeta än mer systematiskt för att förbättra kvalitet, patientsäkerhet och arbetsmiljö vilket kommer att leda till sänkta kvalitetsbristkostnader. Fem verksamheter med stora budgetavvikelser har inledningsvis valts ut, där en dialog med verksamhetens samtliga chefer förts. Syftet med dialogen är att gemensamt skapa en nulägesbild, för att utifrån denna arbeta vidare. Under året planeras att ha dialogmöten med alla verksamheter, där analysen i de regionala ägarplanerna utgör en de av underlaget för dialogerna.
Kompetensförsörjning en av de största utmaningarna
Antalet nettoårsarbetare har ökat jämfört med samma period föregående år, vilket framförallt handlar om en ökning av undersköterskor och sjuksköterskor till en ny vårdavdelning och en utökning av personal inom ambulansen. Trots det har bemanningssituationen inneburit ett ökat behov av användning av bemanningsföretag, inte minst av sjuksköterskor.
Kompetensförsörjning är en av NU-sjukvårdens största utmaningar med fortsatt brist på balans mellan ekonomiska budgetförutsättningar och verksamhetens behov av tillgång på personal. Stora ansträngningar görs för att rekrytera, utveckla och behålla personal. Den yrkesintroduktion som genomförts för sjuksköterskor under året, med stöd av regionkansliet, har varit lyckosam.
Övriga ärenden
Styrelsen godkände också ett yttrande över remissen ”Handbok för förskrivning av personliga hjälpmedel i Västra Götaland”. NU-sjukvården ställer sig bakom förslaget och tycker att den revidering som skett av handboken är bra.
Styrelsen fick också information om att:
• TAKT-projektet, där bland annat ombyggnaderna av akutmottagningen på NÄL ingår, fortskrider enligt planerna.
• anpassning av NU-sjukvårdens verksamheter pågår till de förändringar som kommer att ske med anledning av hälso- och sjukvårdsnämndernas upphandling av specialistverksamhet vid lokalsjukhusen. Tidplanen för verksamhetsövergången till privat verksamhet är väldigt kort vilket medför flera praktiska svårigheter.