Pressmeddelande
Från NU-sjukvården
2007-06-01 10:00


Minskad miljöpåverkan med smartare personaltransporter


Sedan i februari har transportenheten i NU-sjukvården infört en intern personaltransport för arbetsresor, kallad NU-turen, mellan Näl och Uddevalla sjukhus. NU-turen infördes på prov i tre månader för att minska kostnader och miljöpåverkan. En redovisning av miljöeffekterna visar nu att NU-turen under provperiodens tretton veckor har minskat koldioxidutsläppen med 5200 kg, vilket motsvarar 2600 körda mil. Även utsläpp av övriga miljöskadliga ämnen har minskat, såsom svaveloxider, kväveoxider, kolväten och kolmonoxid. Något som förstås ligger helt i linje med NU-sjukvårdens miljömål.

Förutom miljöeffekterna har NU-turen andra positiva effekter. Det råder en stor brist på parkeringsplatser på Uddevalla sjukhus, något som håller på att åtgärdas, genom NU-turen frigörs 12-15 parkeringsplatser för sjukhusets besökare varje dag. Dessutom sparas ca 450.000 kr per år i minskade transportkostnader.

Vi har fått väldigt mycket positiv respons från personalen, vilket gör det extra roligt, menar Tore Wånggren, transportchef i NU-sjukvården. Med de positiva effekter vi uppnår har det varit självklart att köra vidare med NU-turen även efter provperioden.



Kontaktperson: Tore Wånggren, transportchef, tfn 0702-54 41 15


Läs meddelandet som PDF