Pressmeddelande
Från NU-sjukvården
2013-06-19 17:30


Från NU-sjukvårdens styrelses sammanträde 2013-06-19

Minskade kostnader ger positiv trend


Det finns en tydlig positiv trend när det gäller kostnadsutvecklingen i NU-sjukvården. Samtidigt krävs fortsatta åtgärder och utvecklingsinsatser på både kortare och längre sikt. Styrelsen ställde sig bakom de identifierade utvecklingsområdena som ska ge verksamhet och ekonomi i balans till år 2015 och ger förvaltningen i uppdrag att återkomma med mer detaljerade beskrivningar.

Lägre kostnader jämfört med föregående år

Den ekonomiska prognosen ligger kvar på -140 miljoner kronor. Det finns en tydlig positiv trend vad gäller kostnadsutvecklingen som visar sig i en totalt betydligt lägre kostnad hittills i år jämfört med föregående år, samtidigt ger NU-sjukvården en fortsatt hög tillgänglighet.
Styrelsen noterar med tillfredsställelse att kostnadsutvecklingen går åt rätt håll och att arbetet nå ekonomisk balans börjar ge effekt. 

Ytterligare åtgärder krävs i år

Fortfarande finns åtgärder som behöver genomföras för att prognosen ska kunna hållas. De åtgärder som presenterades för styrelsen innefattade bland annat att
• under hösten införa system och arbetssätt för att fördela överbeläggningar över områdesgränserna samt ökad styrning av personal till de avdelningar som har störst behov
• inom område Barn/KK stänga gynekologmottagningen vid Uddevalla sjukhus
• minska bemanningen på avdelning 23 (barn- och ungdomssjukvård), centralisera specialist-BVC (efter samråd med Hälso- och sjukvårdsnämnderna) samt minska antalet chefsområden och antalet bemanningsläkare inom barn- och ungdomspsykiatrin
• öka takten på införandet av standardvårdplaner
• samla strokevården till en utbudspunkt, vilket ger sänkta medelvårdtider och minskade överbeläggningar.
Styrelsen gav förvaltningen i uppdrag att först bereda åtgärdsprogrammet i samverkansprocessen med de fackliga organisationerna för att därefter verkställa åtgärdsprogrammet.

Arbete för verksamhet och ekonomi i balans 2015

Styrelsen godkände en plan för verksamhetsutveckling som ska leda till balans mellan kostnaderna för producerad vård och tillgängliga ekonomiska resurser till 2015, i enlighet med regionfullmäktiges beslut. Genom analyser av områden där verksamhetsutveckling har störst potential att minska kostnaderna för vården, har sjukhuset identifierat akutprocessen, den planerade vården, effektiv bemanning och lokalförsörjning som de områden NU-sjukvården bör fokusera på. Styrelsen vill att förvaltningen till nästkommande styrelsemöte återkommer med sammanställning av ingående delarbeten, nyttoeffekter av dessa och tidsplan för genomförande.

Delegerar investeringsbeslut angående ombyggnad av vårdavdelning 45/61

Styrelsen delegerar beslutet om investering för ombyggnationen av avdelning 45 och 61 samt cytostatikamottagningen, till ordföranden så snart den fackliga samverkansprocessen avslutats. Ombyggnationen av avdelning 45 (gynekologi) och avdelning 61 (öron, näsa och hals) är en följd av ett styrelsebeslut från juni 2012 då de båda avdelningarna beslutades bli en gemensam avdelning.

Fler beslut som fattades av styrelsen

Styrelsen fattade också beslut om att investera i ny övervakningsutrustning på akutmottagningen, fastställde en ny delegationsordning för NU-sjukvården samt utsåg ett nytt personuppgiftsombud för NU-sjukvården i form av Lena Uttman.



Kontaktperson: Carina Åström, styrelsens ordförande, tfn 070-290 60 85
Anne-Lie Sundling, vice ordförande, tfn 072-725 56 00 Lars Helldin, sjukhusdirektör, tfn 073-376 72 40 Vivian Komstadius, informatör, tfn 0730-60 60 77


Läs meddelandet som PDF