Pressmeddelande
Från NU-sjukvården
2013-10-08 11:00


Möt NU-sjukvårdens donationsansvariga på NÄL under donationsveckan, 9-10 oktober


Vill du donera dina organ, om du avlider på ett sådant sätt att en donation skulle vara möjlig? Vet dina närmaste vilken inställning du har till organdonation? Det är två aktuella frågor under donationsveckan, när donationsansvarig läkare och sjuksköterska inom NU-sjukvården finns på plats i receptionen på NÄL.

Under vecka 41, den 7-13 oktober, pågår donationsveckan. Syftet är att uppmärksamma organ- och vävnadsdonation och att få fler människor att ta ställning för donation. Donation av organ och vävnader innebär att någon som nyss har avlidit kan rädda livet på en annan människa eller förbättra livskvaliteten för någon annan.

I NU-sjukvården är Per Hederström donationsansvarig läkare och Nina Ulin donationsansvarig sjuksköterska. Onsdagen och torsdagen den 9 och 10 oktober, klockan 9.30 till 13.00, kan den som vill veta mer om donationer träffa dem i entrén på NÄL, mitt emot receptionen. De svarar på frågor och berättar varför det är viktigt att göra sin vilja känd för efterlevande.

Inom NU-sjukvården genomförs fyra till åtta organdonationer per år. Organen opereras ut från organgivaren på NÄL och de flesta transplantationer sker sedan på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Men organen kan också transporteras till andra transplantationskliniker, i första hand i Sverige, i andra hand i Norden och i tredje hand i övriga Europa.

Mer information:
När kan det vara aktuellt med donation? Vad är donationsregistret? Vad händer om den avlidne inte har uttryckt sin vilja?

Läs svaren på NU-sjukvårdens hemsida:  www.nusjukvarden.se



Kontaktperson: Nina Ulin, tel 010-435 13 58
Per Hederström, tel:010-435 00 00 (vx) NU-sjukvårdens presstjänst, tel: 010-435 65 01, mejl: infoenhet.nu@vgregion.se


Läs meddelandet som PDF