Pressmeddelande
Från NU-sjukvården
2015-01-30 15:00


Från styrelsens sammanträde 2015-01-30

Mycket vård, men fortsatt en verksamhet i obalans


NU-sjukvården fortsätter att ge invånarna mer vård än hälso- och sjukvårdsnämnderna beställt, samtidigt som mer resurser än budgeterats har använts. Den ekonomiska obalansen är för 2014 -146 miljoner kronor, vilket är 56 miljoner kronor sämre än det mål som satts av regionfullmäktige på -90 miljoner kronor.

Årsredovisningen godkändes

Styrelsen godkände årsredovisningen för 2014. Den visar bland annat att NU-sjukvården gav invånarna 3,1 procent mer vård än uppdraget enligt budget och hälso- och sjukvårdsnämndernas beställning. Trots det har tillgängligheten försämrats något jämfört med föregående år. Antalet sökande till akutmottagningarna har minskat något jämfört med tidigare år, medan remissinflödet från primärvården har ökat. Beläggningen på vårdavdelningarna är fortsatt hög, men har minskat något över tid. I samband med sommar och julhelger blir vårdplatssituationen mycket ansträngd, främst på grund av sjuksköterskebrist. 
- NU-sjukvården har gett invånarna mycket vård av god kvalitet, men det finns fortfarande mycket arbete kvar att göra innan verksamheten är i balans, det gäller både arbetsmiljö, ekonomi och kvalitet, kommenterar Marith Hesse, styrelsens ordförande.

Under året har mycket arbete pågått för att stärka genomförandekraften i organisationen. Under slutet av året introducerades begreppet värdebaserad vård som handlar om att utveckla vården och värdera alla insatser som görs utifrån om det skapar värde för patienten. För att lägga ett tydligare fokus på kvalitets- och patientsäkerhetsfrågor har en större utbildning i förbättringskunskap genomförts, som en grund för ett målinriktat och systematiskt kvalitetsarbete, liksom flera satsningar på exempelvis temadag kring patientsäkerhet, standardvårdplaner och händelseanalyser.

Kompetensförsörjning och arbetsmiljöfrågor är viktiga frågor för NU-sjukvården. För att förbättra arbetsmiljön har bland annat en pilotverksamhet införts där sjuksköterskor inom område medicin och akut minskar sin helgtjänstgöring till två helger av fem. Flera satsningar för att säkra en god kompetensförsörjning har genomförts, exempelvis förstärkt yrkesintroduktion för nya sjuksköterskor, utbildning av erfarna undersköterskor till ambulanssjukvårdare och utbildning till specialistsjuksköterskor.

Mycket kraft har under året gått till planering och ombyggnader inför att akutortopedin ska flyttas till NÄL, och motsvarande planerad vård ska flyttas till Uddevalla sjukhus.

Justerade förutsättningar för 2015

Styrelsen beslutade, för sin del, om en tilläggsöverenskommelse med hälso- och sjukvårdsnämnd norr, som justeras efter de nya planeringsanvisningarna från regionkansliet. På samma sätt beslutade styrelsen att justera verksamhetsplan av samma anledning.

Ny SPECT-kamera till Uddevalla sjukhus ger snabbare diagnoser

Klinisk fysiologi på Uddevalla sjukhus har en gammakamera som är inköpt 2002 och är i stort behov av utbyte. Styrelsen godkände idag investeringen av en SPECT-kamera (single photon emission computed tomography) vilket ger säkrare och snabbare diagnos.



Kontaktperson: Marith Hesse, ordförande, tfn 070-765 25 39
Carina Åström, vice ordförande, tfn 070-290 60 85 Ann-Sofie Rundberg, stabschef, tfn 070-082 40 13 Vivian Komstadius, kommunikatör, tfn 0730-60 60 77


Läs meddelandet som PDF