Pressmeddelande
Från NU-sjukvården
2011-04-15 08:00


NU-sjukvården redovisar en rad åtgärder kopplade till NÄL-akuten


Ökad tillgänglighet till röntgenundersökningar, minskade väntetider till läkare, beredskapsavdelning med extra vårdplatser samt förstärkning med akutöverläkare är exempel på åtgärder som genomförts efter Socialstyrelsens verksamhetstillsyn på NÄL-akuten i april 2010.

I sitt svar till Socialstyrelsen redovisar NU-sjukvården samtliga åtgärder som genomförts efter verksamhetstillsynen för ett år sedan. Vid tillsynen fann Socialstyrelsen bland annat att ledtiderna på akutmottagningen var för långa, att avflödet från akuten till avdelningarna inte fungerade, att det var svårt att få tillstånd röntgen nattetid och att avvikelsehanteringen inte fungerade.

Ökad tillgänglighet till röntgenundersökningar

I svarsskrivelsen som nu skickats till Socialstyrelsen framgår bland annat att radiologiska kliniken genomfört ett antal åtgärder för att öka tillgängligheten till röntgenundersökningar.
Bland annat har fler planerade undersökningar flyttats till Uddevalla sjukhus för att skapa fler akuttider på NÄL. Även omfördelningar mellan undersökningar över dagen har genomförts så att fler akuttider frigjorts på förmiddagarna. Radiologen har också förstärkt bemanningen med en röntgensjuksköterska på natten. Även riktlinjer och rutiner har setts över.

Väntetiderna har minskat

Ledtiderna på akuten har mätts kontinuerligt under året och i senaste mätningen (mars 2011) ligger NU-sjukvården i nivå med övriga sjukhus i regionen. Mätningarna visar att 90 % av patienterna får träffa en läkare inom tre och en halv timme, och att 52 % av patienterna på akutmottagningen NÄL får träffa en läkare inom en timme. Akutmottagningen har under 2010 verksamhetsanpassat bemanningen i förhållande till inflödet av patienter. Det har också skett en förstärkning med en akutöverläkare på medicin mellan kl 08 och 16.

Personalen på akutmottagningen uppfyller sin skyldighet att rapportera avvikelser

När det gäller avvikelserapportering angav Socialstyrelsen i sitt inspektionsprotokoll från tillsynen att när man arbetar på akutmottagningen anser man sig inte hinna skriva avvikelserapporter. Under året 2010 skrevs sammanlagt 550 avvikelser på akutmottagningen varav 362 stycken var patientavvikelser. Det innebär 4,7 avvikelser/anställd under året. Medelvärdet för hela NU-sjukvården var 0,88 avvikelser/anställd under 2010. Tilläggas kan att under 2009 skrevs sammanlagt 288 avvikelser på akutmottagningen vilket motsvarar cirka två avvikelser per anställd. Av detta kan man dra slutsatsen att personalen på akutmottagningen väl uppfyller sin skyldighet att rapportera avvikelser och att antalet ökat jämfört med 2009.

– Avvikelser är ett sätt att identifiera vårdskador. Ett annat sätt är att leta efter så kallade triggrar i journalen som indikerar att en vårdskada kan ha förelegat. Journalgranskningssystemet Global Trigger Tool (GTT) innebär att 20 patientjournaler per månad tas fram med hjälp av en slumpgenerator. Journalerna granskas sedan av ett team bestående av sjuksköterskor och läkare. En slutlig granskning görs av läkarna i teamet som fastställer vårdskada eller inte säger Ulf Almqvist, chefläkare i NU-sjukvården.

– NU-sjukvården har gjort en sammanställning av resultatet av journalgranskningarna för perioden 2008 till 2010 som visar att antalet vårdskador minskat, fortsätter Ulf Almqvist.

Antalet utskrivningsklara patienter har ökat kraftigt

NU-sjukvården har också identifierat ett ökat antal utskrivningsklara patienter som väntar på kommunal vårdplats, korttidsboende eller hemsjukvård. För att avlasta de ordinarie vårdavdelningarna inrättade NU-sjukvården i början av mars en beredskapsavdelning med 16 vårdplatser för denna patientgrupp. Under 2010 har antalet patienter som NU-sjukvården fakturerar kommunerna ökat kraftigt, utöver de patienter som ligger inom karenstiden. 2009 fakturerades kommunerna 7,4 miljoner kronor för dessa patienter, 2010 ökade summan till 12, 4 miljoner. Jämfört med övriga sjukhusgrupper i Västra Götalandsregionen är skillnaden stor: Skaraborgs sjukhus (SKAS) debiterade kommunerna 1,4 miljoner under 2010, Södra Älvsborgs sjukhus (SÄS) debiterade drygt 1 miljon.

NU-sjukvården har nyligen träffat socialchefer från Trollhättan, Vänersborg och Uddevalla för att diskutera den uppkomna situationen och informera om våra problem med överbeläggningar.



Kontaktperson: Ulf Almqvist, chefläkare i NU-sjukvården, mobil 0705-09 12 59


Läs meddelandet som PDF