Pressmeddelande
Från NU-sjukvården
2010-05-20 17:00


Från styrelsens sammanträde

NU-sjukvården ska klara väntetiderna när det gäller cancermisstanke


NU-sjukvården klarar idag inte de väntetider som är fastställda när det gäller tid till läkarbesök vid välgrundad misstanke om cancersjukdom. Det finns flera orsaker till detta och ser olika ut beroende på cancerform. Det område där vi idag har svårast att klara väntetiderna är inom urologin, vilket bland annat beror på en oklar definition av ”välgrundad misstanke om cancer”, men också på en brist på specialistläkare. Även inom övrig kirurgi krävs vissa ytterligare åtgärder för att klara väntetiderna, där handlar den dåliga måluppfyllelsen i viss mån om felregistreringar som ger en felaktig bild av väntetiderna, men även här spelar läkarbristen en roll. Därför blir viktiga åtgärder dels rekrytering av läkare, dels fördjupad utbildning för att säkra att registreringar av väntande patienter blir korrekt. Styrelsen gav sjukhusdirektören i uppdrag att se till att NU-sjukvården omedelbart klarar de fastställda väntetiderna enligt cancergarantin.

Styrelsen fick också information om det samverkansprojekt i Strömstad och Tanum som syftar till att utnyttja de gemensamma vårdresurserna på ett bättre sätt under jourtid. Genom ett samarbete mellan primärvård, NU-sjukvården, sjukvårdsrådgivningen och kommunerna kan servicen till invånarna öka. I anslutning till informationen gav styrelsen ett uppdrag till sjukhusdirektören att initiera ett projekt tillsammans med primärvården för att kunna styra omhändertagandet av patienter i ambulans till rätt vårdnivå.



Kontaktperson: Britt-Marie Andrén Karlsson, ordförande, tfn 070-561 50 38
Peter Spjuth, vice ordförande, tfn 070-150 79 29 Sten Axelsson, sjukhusdirektör, tfn 0705-64 12 99 Vivian Komstadius, informatör, tfn 0730-60 60 77


Läs meddelandet som PDF