Pressmeddelande
Från NU-sjukvården
2012-08-31 15:00


Från styrelsens sammanträde 2012-08-31

Många akutbesök under sommaren och fler åtgärder för ekonomin


Sommarsituationen - en preliminär bild

Styrelsen fick en första, preliminär, sammanfattning av sommarsituationen. Inflödet till akutmottagningen på NÄL har i snitt varit högre varje vecka denna sommar än förra sommaren, skillnaden är 5-10 patienter fler per dag visar den första sammanställningen. Ökningen är jämnt fördelad bland alla åldersgrupper. Inläggningarna på vårdavdelning motsvarar ökningen till akutmottagningen vilket medfört en ökad vårdtyngd på avdelningarna. Beläggningsgraden på vårdavdelningarna har varit hög, främst inom område medicin och område opererande. En mer omfattande analys som även innefattar arbetsmiljö- och patientsäkerhetsperspektivet kommer att presenteras för styrelsen längre fram i höst.

Ekonomiskt åtgärdsprogram för NU-sjukvården under 2012

Styrelsen fick information om vilka åtgärder NU-sjukvården arbetar med för att nå det ekonomiska målet. En avgörande faktor för detta är att NU-sjukvården kan bryta den negativa kostnadsutvecklingen. Som en konsekvens av detta behöver personalnivån återställas till den nivå som gällde 1 mars 2011. Övertaligheten hanteras i första hand genom anställningsstopp.

Områdeschef Magnus Kronvall informerade styrelsen om förändring av vårdplatser inom område medicin som innebär att avdelning 9 på Uddevalla sjukhus slås samman med avdelning 12. 

Sjukhusdirektör Lars Helldin redovisade även konsekvenserna av att ha fortsatt radiologisk verksamhet på lokalsjukhusen. All radiologisk verksamhet ska bedrivas med samma kvalitet och villkor med hänsyn till patentsäkerhet, arbetsmiljö och ekonomi. För att kunna ställa likvärdiga ekonomiska krav på röntgenverksamheten på lokalsjukhusen måste antalet undersökningar vid lokalsjukhusen öka. Planerad verksamhet på Uddevalla sjukhus kommer att minska i motsvarande grad. Styrelsen antecknade informationen till protokollet. Styrelsen gav sjukhusdirektören i uppdrag att i det fortsatta arbetet ha en beredskap för olika alternativ beroende av framtida förutsättningar.

Ny datortomografiutrustning till Uddevalla sjukhus och NÄL

NU-sjukvården har två föråldrade utrusningar som innebär att NU-sjukvården har svårt att klara av kapaciteten av röntgenundersökningar så att patienterna får tid i rimlig tid. Styrelsen godkänner utbyte av datortomograf i Uddevalla och på NÄL samt nödvändig ombyggnad av de lokaler som hör till detta utbyte.

Utveckling av den akuta närsjukvården/prehospitala vården

Styrelsen beslöt att det fortsatta arbetet sker i enlighet med delrapporten ”Akut närsjukvård” daterad 2012-05-12.



Kontaktperson: Carina Åström, styrelsens ordförande, tel 0702-90 60 85,
Lars Helldin, sjukhusdirektör, tfn 0733-76 72 40, Maria Arup, informatör, tfn 0761-13 22 77


Läs meddelandet som PDF