Styrelsen för NU-sjukvården hade idag sitt första styrelsemöte för mandatperioden som sträcker sig från 2011 till 2014.
Styrelseordförande är Peter Spjuth (V) och vice ordförande Anne-Lie Sundling (KD). Övriga styrelseledamöter är Carina Åström (S), Jim Aleberg (S), Maria Radivoj (S), Anders G Högmark (M), Ulf Hanstål (M), Yngve Johansson (MP) och Roger Boström (C). Ersättare är Margreth Johnsson (S), Mikael Sternemar (FP) och Orvar Martinsson (SVG).
Fortfarande minus men stark upphämtning under året
NU-sjukvårdens årsredovisning, som styrelsen godkände, visar att resultat för 2010 stannade på minus 28,8 miljoner kronor, vilket är i nivå med de löpande prognoserna. Jämfört med år 2009 har resultatet förbättrats med cirka 64 miljoner kronor.
– Det är ett av de bästa boksluten för NU-sjukvården på länge, kommenterar NU-sjukvårdens styrelseordförande Peter Spjuth.
Det är inte bara ekonomin som förbättrats under året. Resultaten vad gäller väntetider till första besök har förbättrats väsentligt. Vid årets slut befann sig 89 procent av alla väntande inom garantigränsen, att jämföra med 72 procent i slutet av februari 2010. För behandlingar befann sig 91 procent av patienterna inom vårdgarantins gränser vid årets slut.
Produktionen enligt vårdöverenskommelsen för 2010 uppnåddes. Förutom den egen produktion har även garantivård fått köpas motsvarande cirka 60 miljoner kronor där beställarnämnderna stått för huvudparten av kostnaderna. Detta motsvarar knappt 2 500 behandlingar och cirka 5 000 besök.
NU-sjukvårdens omfattande förändringsarbete, Vård 2010 avslutades i oktober. De ekonomiska effektmålen och kostnaderna för lokaler och utrustning för samtliga delprojekt har följt planen.
NU-sjukvårdens omfattande breddutbildning av processorientering avslutades under hösten. En viktig grund har därmed lagts för det fortsatta förbättringsarbetet.
Sedan 2009 pågår ett mycket aktivt arbete med att utveckla akutvårdskedjan. Arbetet har inledningsvis fokuserats på akutmottagningen på NÄL, men omfattar nu även arbetet på vårdavdelningar och inom område Diagnostik.
Minskad sjukfrånvaro och minskade kostnader för bemanningsföretag
Årsredovisningen visar också att den totala sjukfrånvaron har minskat från 5,9 procent (2009) till 5,6 procent under 2010. Stora insatser på utbildning och utveckling av systematiskt arbetsmiljöarbete har genomförts under året.
Kostnaden för bemanningsföretag har minskat med ca 9 miljoner kronor mot föregående år, men i förhållande till budget är överskridandet betydande.
– Vi kan vara väldigt stolta över den verksamhet vi har idag, nu har vi ett mycket bra utgångsläge. Jag vill skicka med ett stort tack till personalen som har gjort ett fantastiskt arbete under året. säger styrelseordföranden Peter Spjuth i en kommentar.
Vårdöverenskommelse för 2011
Styrelsen godkänner för sin del överenskommelse om sjukvård mellan hälso- och sjukvårdsnämnderna i Västra Götalandsregionen och styrelsen för NU-sjukvården.
Med anledning av den underfinansierade budgeten för 2011 får tillförordnad sjukhusdirektör Lars Helldin i uppdrag att ta fram en åtgärdsplan för att nå en ekonomi i balans. Åtgärdsplanen ska redovisas för styrelsen den 18 mars.
Extremt inflöde av patienter orsakade vårdplatsbristen vid nyårshelgen
Områdeschefen för område medicin, Magnus Kronvall, redogjorde för situationen på medicinklinikerna vid nyårshelgen då belastningen var ovanligt hög och resulterade i en mängd överbeläggningar.
Den analys som nu gjorts visar att det var det extremt stora inflödet av patienter som var den främsta orsaken till det extraordinära läget. Toppnoteringen gjordes under nyårsdagen som tidigare år varit en ganska lugn dag. Något som ytterligare bidrog till vårdplatsbristen var kvarliggande utskrivningsklara patienter som väntade på kommunal omsorg. Analysen visar också att utskrivningen av patienter var större än tidigare år. Utlokalisering av patienter främst till avdelningar inom de opererande specialiteterna bidrog till att hantera situationen.