Pressmeddelande
Från NU-sjukvården
2006-08-24 16:00


060824

NU-sjukvårdens styrelse


NU-styrelsens första möte efter sommaren karaktäriserades främst av diskussioner kring frågor som är angelägna under hösten.

 

Situationen på sjukhusen under sommaren

Situationen på sjukhusen under sommaren har varit god trots högt tryck. Bland annat har man varit tvungen att hålla extra vårdplatser öppna. Prognosen för året fortfarande satt till 0 kr. Perioden har karaktäriserats av en fortsatt hög och jämn produktion samt intäktsbortfall som främst beror på att ett färre antal asylsökande än man trott har sökt vård. När det gäller vårdgarantin tror man sig klara den för de områden NU-sjukvården fått en extrabeställning för. Hösten kommer att präglas av arbetet med ”Vård 2010”.

 

Källan

Behandlingshemmet Källan har 12 vårdplatser där personer från olika delar i regionen med en viss typ av personlighetsstörningar vårdas. Under hösten påörjades diskussioner kring den fortsatta verksamheten på behandlingshemmet Källan, bland annat på grund av den utveckling som just nu sker inom den psykiatriska vården och besparingskrav. Under våren beslutade man om intagningsstopp medan NU-sjukvården började utreda om det fanns någon möjlighet till samfinansiering av verksamheten. Beställarnämnderna, SU och Hälso- och sjukvårdsutskottet har tillfrågats i ärendet och lämnat beskedet att samfinansiering inte är möjlig.

Beslutet när det gäller den fortsatta verksamheten vid Källan kommer inte att tas i NU-styrelsen förrän tidigast i september. NU-styrelsen betonade att  det är mycket angeläget att den känsliga patientgrupp som behandlas på Källan måste garanteras en god vård utifrån sina respektive behov innan beslut om nedläggning kan tas. Vidare menade man att psykiatrin överhuvudtaget är och bör vara ett prioriterat område i NU-sjukvården.

 

NU-sjukvårdens miljöarbete

Miljöenheten redovisade det miljöarbete som bedrivs i NU-sjukvården. På en rad områden har man ökat miljömedvetenheten och kunnat minska miljöpåverkan på olika sätt. Bland annat har man infört ett miljöledningssystem och på klinikerna  arbetar man med en ”miljötrappa” som innebär att man får poäng för sitt miljöhandlande. Vidare handlar miljöarbetet om den påverkan som till exempel resurs- och energianvändningen, persontransporter och produkthantering har på miljön. Styrelsen emotser den fortsatta utveckling på området.

 

 



Kontaktperson: Per Olov Blom, ordförande styrelsen för NU-sjukvården, tfn 0708-94 68 91
Sten Axelsson, Sjukhusdirektör, tfn 0705 – 64 12 99


Läs meddelandet som PDF