Pressmeddelande
Från NU-sjukvården
2006-12-21 17:00


NU-styrelsen tackar för sig


Under det sista sammanträdet med nuvarande styrelse, fattades bland annat ett investeringsbeslut om ombyggnad för en ny magnetröntgenkamera på Näl, vilket ska ge kortare väntetider till undersökning.

Stabila ekonomiska förutsättningar
NU-sjukvården står inför stora utmaningar de närmaste åren, bland annat till följd av regionens stegvisa införande av en ny behovsanpassad resursfördelningsmodell. Med anledning av detta har ett långsiktigt utvecklingsarbete, kallat Vård 2010, inletts som bland annat ska resultera i att minska NU-sjukvårdens kostnader med 140 miljoner kronor. De ekonomiska effekterna av förändringsarbetet uppkommer successivt under åren 2007-2009 och den sammanlagda besparingen uppnås först under år 2010. En effekt av detta kan bli att NU-sjukvården visar negativt resultat för enskilda år under perioden. Styrelsen vill genom en skrivelse till Regionstyrelsen påpeka vikten av stabila ekonomiska förutsättningar under åren fram till 2010, för att ge möjligheter för NU-sjukvården att driva ett så omfattande och långsiktigt utvecklingsarbete som är nödvändigt.

Ombyggnad för ny MR-kamera på Näl
I ett investeringsärende beslutade styrelsen att godkänna att 8 miljoner kronor används för en utbyggnad kring en sedan tidigare beslutad ny MR-kamera på Näl. I och med tillbyggnaden vid den radiologiska kliniken kan effektiva arbetsprocesser skapas för att ytterligare korta väntetiderna till undersökning. Den nya kameran planeras att vara i drift hösten 2007. MR-kamera, eller magnetisk resonanstomografi, används vid undersökningar som arbetar med magnetfält för att kartlägga organ och deras funktion.

Regler för databehörighet
Styrelsen beslutade att även den psykiatriska vården ska kunna ingå i den gemensamma datoriserade patientjournalen som numera finns i NU-sjukvården kring den somatiska (kroppsliga) vården. Ett tidigare beslut från år 2000 där psykiatri och barn- och ungdomspsykiatri undantagits från den gemensamma patientjournalen har därmed upphävts. Beslutet ökar framförallt patientsäkerheten då läkarna i sitt arbete med patienten kan ta del av andra läkares journalanteckningar, radiologiska undersökningar osv, även mellan psykiatri och övriga specialiteter. Endast den personal som är direkt berörd av vården och behandlingen av patienten får ta del av journaluppgifterna.

Klagomål på akuten
I en skrivelse till NU-sjukvården anger patientnämnden att patienter som besökt akutmottagningarna på Uddevalla sjukhus och Näl framfört klagomål på väntetider och brister i bemötande. Både styrelsen och verksamhetsföreträdarna ser mycket allvarligt på denna typ av klagomål från patienterna och beskriver en del av det arbete som pågår för att komma tillrätta med dessa problem. Synpunkter på vården tas kontinuerligt upp i det fortlöpande kvalitetsarbetet i verksamheten. Dessutom pågår projekt som påverkar arbetsprocesserna på akutmottagningar och väntas minska tiderna vi väntrummen och även arbetsmiljön för personalen.

Ny styrelse tillträder vid årsskiftet
Styrelsen, med ordförande Per Olov Blom i spetsen, avtackades för denna mandatperiod av sjukhusdirektör Sten Axelsson. Vid årsskiftet tillträder den nya styrelsen som den 26 januari sammanträder för första gången. Då är det Britt-Marie Andrén Karlsson som håller i ordförandeklubban.

 



Kontaktperson: Per Olov Blom, styrelsens ordförande, tfn 0708-946891
Peter Spjuth, vice ordförande, tfn 070-150 79 29 Sten Axelsson, sjukhusdirektör, tfn 070-564 12 99


Läs meddelandet som PDF