Pressmeddelande
Från NU-sjukvården
2012-09-27 16:00


Nu får alla nyfödda sitt personnummer på ett k(l)ick


Ett knapptryck och en signeringskod direkt efter förlossningen – sedan har det nyfödda barnet fått ett eget personnummer som gäller livet ut.
Det blir verklighet när elektronisk födelseanmälan införs i NU-sjukvården den 1 oktober.

Elektronisk Födelseanmälan, eFa, är en nationell tjänst som finns i nästan hela landet. Den införs successivt i Västra Götalandsregionen under hösten.
Kvinnokliniken på NÄL startar 1 oktober, 2012.

Den nya elektroniska födelseanmälan innebär en stor fördel jämfört med tidigare. Risken för förväxlingar minimeras, då det omgående finns en identifikation på barnet. Den innebär också en klar säkerhetsförbättring i de fall barnet behöver extra vårdinsatser, till exempel en blodtranfusion eller en undersökning på annan klinik.

Via datorn till Skatteverket
I praktiken går anmälan till så att barnmorskan när barnet är fött skickar en elektronisk födelseanmälan i datorn till Skatteverket via journalsystemet Obstetrix. I de flesta fall görs detta direkt på förlossningsrummet. I normala fall skickar Skatteverket inom någon minut, dygnet runt, året om tillbaka en bekräftelse i form av ett personnummer som sparas direkt i journalsystemet. Efter ytterligare 5-10 minuter finns uppgifterna tillgängliga i befolkningsregistret och andra patientsystem.
I vissa speciella fall, då barnet inte kan få ett personnummer direkt, tilldelas barnet ett reservnummer. Den vanligaste orsaken då det förekommer är när kvinnan inte är folkbokförd i Sverige. 

Ökad patientsäkerhet
– Det här innebär en klar förenkling och ökad patientsäkerhet. Barnet har sitt rätta personnummer från första stund. Därmed följer också alla uppgifter kring barnet med på ett korrekt och säkrare sätt, i alla dokument och datasystem inom vården, säger Pia Hultman, biträdande avdelningschef på förlossningen på NÄL. 

Information om att elektronisk anmälan införs i NU-sjukvården den 1 oktober går ut till alla blivande föräldrar via mödravårdscentralerna.

 

 



Kontaktperson: Pia Hultman, vxtel 010-473 81 00


Läs meddelandet som PDF