Efter ett gediget förankringsarbete tar NU-sjukvården ett nytt steg i att förbättra omhändertagandet av strokepatienter. Hjärnvägen som startar 28 april innebär att den grupp patienter med stark misstanke om stroke, men som inte är lämpliga för trombolysbehandling, får ett mycket snabbt omhändertagande.
Sedan november 2008, då den akutmedicinska verksamheten samlades på NÄL kan samtliga invånare i Fyrbodal erbjudas trombolysbehandling vid stroke. Arbetssättet går under namnet ”Rädda hjärnan” och innebär ett snabbspår från ambulans till behandling för den grupp strokepatienter som passar för denna kvalificerade behandling.
Från och med 28 april kan även en större grupp patienter, som inte passar för trombolysbehandling, erbjudas ett snabbspår på akuten. Det är dels patienter där det finns en stark misstanke om stroke och dels patienter som fått en övergående cirkulationsrubbning i hjärnan (s k TIA) som ger kortvariga strokesymptom och som kan innebära att stroke inträffar inom kort.
I praktiken innebär det att en strokesköterska tar emot patienten på akuten och säkrar att misstanken om stroke/TIA är stark. Sköterskan tar med sig patienten direkt till röntgenundersökning och därefter till strokeavdelning.
Den patientgrupp som kan få nytta av Hjärnvägen är ca 1000 patienter under ett år. I detta skede kommer Hjärnvägen att införas dagtid, vardagar, och bedömningen är att 2-3 patienter varje dag kommer att tas om hand i det snabbspår som nu införs. I september kommer en utvärdering att genomföras, vars resultat blir vägledande i det fortsatta arbetet för att utveckla omhändertagandet av strokepatienter i NU-sjukvården.