Pressmeddelande
Från NU-sjukvården
2013-02-26 16:00


Nu invigs den nya MR-kameran på Uddevalla sjukhus


Torsdagen den 28/2 klockan 12.00 invigs den nya MR-kameran (magnetisk resonanstomograf) på Uddevalla sjukhus, plan 2. Invigningen förrättas av NU-styrelsens ordförande Carina Åström (S) i närvaro av inbjudna gäster, däribland övriga ledamöter av NU-styrelsen.

Media hälsas välkomna att delta i invigningsceremonin samt i den guidade visningen i radiologens lokaler. Timo Melakari, verksamhetschef Kliniken för bild- och funktionsmedicin, är den som kommer att guida media runt i lokalerna.

Viktigt att veta!

Magneten som används till kameran är i drift, det innebär att inga besökare får vistas inne i samma rum som magnetkameran, utan kameran kommer att visas genom ett glasfönster. Anledningen är att magnetismen i kamerarummet är så stark att den skadar elektronisk utrustning som t ex mobiltelefoner och kameror, även kreditkortsdata raderas. MR-kameran kan även skadas om man för in utrustning i rummet. Vi ber om förståelse för detta.

Fakta om MR-kameran

  • MR-kameran kom till sjukhuset den 23 januari i år och lyftes på plats med hjälp av en stor kran genom ett hål i väggen. Kameran har nu installerats och provkörts och lokalerna inklusive ett nytt väntrum, har färdigställts.
  • Med den nya MR-kameran (3T MR) görs mycket avancerade undersökningar. Tekniken möjliggör bilder med bättre upplösning för att se finare strukturer, i många fall större möjligheter att särskilja olika vävnadstyper och stora möjligheter till specialundersökningar.
  • Utrustningen används i första hand för planerade undersökningar.
  • Den nya MR-kameran finansieras med strategiska investeringsmedel, efter Regionstyrelsen beslut den 18 januari 2011. I maj 2011 beslöt dåvarande styrelse för NU-sjukvården, att kameran skulle placeras i Uddevalla, just med tanke på sjukhusets inriktning mot elektiv (planerad) vård.  
  • Genom investeringen är NU-sjukvården det 3:e sjukhuset i regionen som kan utföra mycket avancerade undersökningar.
  • Läs mer om undersökning med hjälp av magnetkamera,  se http://1177.se/Fakta-och-rad/Undersokningar/Magnetkameraundersokning/


Kontaktperson: Pressansvarig Maria Arup, 010-435 65 01


Läs meddelandet som PDF