Vid operation av nyupptäckt urinblåsetumör används ett resektoskop, ett optiskt instrument med belysning och en metalltrådsslynga, vilken förs in i blåsan via urinröret. Med hjälp av intrumentet undersöks urinblåsan och de synliga blåstumörerna opereras bort. Blåstumörer kan vara mycket små och många gånger svåra att upptäcka med blotta ögat. Förändringar som kan vara början till nya tumörer går oftast inte att se förrän de vuxit till sig. För patienten innebär det att operationen måste göras om vid de efterföljande kontrollerna.
Med hjälp av ny teknik kan Urologsektionen vid Kirurgkliniken i NU-sjukvården nu upptäcka även tidiga förändringar i urinblåsan i samband med att de redan kända tumörerna tas bort. Den nya metoden innebär att ett läkemedel, vilket kan tas upp av cancercellerna, sprutas in i blåsan en timme innan undersökningen. Vid operationen kompletteras det vanliga vita ljuset i resektoskopet med ett speciellt blått ljus. Det blå ljuset får cancercellerna att fluorisera i rött och även de för ögat, i vitt ljus osynliga förändringarna, blir nu synliga och kan tas bort.
|
|
Illustration, urinblåsa med tumör |
|
Till vänster ett exempel på hur tumören uppfattas med vitt,vanligt ljus. |
Till höger ett exempel på den nya metoden där blått ljus används. Tumören lyser här röd. |
-Att vi nu infört den nya tekniken betyder mycket för våra patienter. De kan känna en större trygghet att vi hittat alla förändringar och tagit bort dem radikalt under operationen. Vi kommer därigenom inte att få så många återfall av tumören vilket leder till minskat antal reoperationer sett på lång sikt, säger Thomas Ranch, överläkare vid Urologsektionen, Uddevalla Sjukhus. Färre reoperationer innebär också att fler patienter med nyupptäckt blåscancer snabb kan komma under vård.
Mer information och bilder kan lämnas av kontaktpersonerna nedan.
(Under fredag 26/10 kan bilder i originalkvalitet fås genom Maria Arup, informatör)