NU-sjukvården har fått nya regler för hur mobiltelefoner och datorer med eget mobilt bredband får användas på sjukhuset. Samtidigt gjordes en översyn av reglerna för fotografering/filmning och ljudupptagning.
När det gäller mobiltelefoner och datorer blir det en uppmjukning jämfört med tidigare. Det betyder att det nu generellt är tillåtet att använda mobiltelefon och dator med eget mobilt bredband i NU-sjukvården, utom i vissa definierade zoner (se nedan) där det även fortsättningsvis råder totalförbud. Tillståndet gäller under förutsättning att säkerhetsavstånd till patientansluten medicinteknisk utrustning hålls och hänsyn till patientsäkerhet, integritet, sekretess och arbetsmiljö tas.
Totalförbud i vissa verksamheter
I de verksamheter där det finns mycket känslig utrustning, eller där personalens arbetsförhållanden särskilt måste beaktas gäller även fortsättningsvis förbud mot att använda mobiltelefon eller dator med eget mobilt bredband. De definierade riskzonerna med fortsatt förbud är:
• IVA (intensivvårdsavdelning)
• UVA (uppvakningsavdelning)
• HPE (högspecialiserad postoperativ enhet)
• HIA (hjärtintensivavdelning)
• Neonatal
• Röntgens laboratorier och undersökningsrum
• Operationsavdelning
• Förlossningsavdelning
• Akutens undersökningsrum
Förbud mot fotografering och filmning
I samband med att reglerna för mobiltelefonanvändning sågs över gjordes även en genomgång av NU-sjukvårdens regler för fotografering/filmning och ljudupptagning. NU-sjukvården har sedan tidigare ett generellt förbud mot fotografering och filmning och det kvarstår. Men mot bakgrund av att tekniken i mobiler och datorer blir allt mer avancerad och lättillgänglig kommer förbudet att tydliggöras.
Förbudet att fotografera finns av hänsyn till patientsekretessen samt anhörigas, andra besökares och även personalens integritet. I undantagsfall kan chef för verksamheten utfärda ett särskilt fototillstånd.
Tillåtet med ljudupptagning
Ljudupptagning är tillåten om den som gör inspelningen själv deltar i samtalet. Men det är viktigt att de medverkande är informerade om att så sker och de bör vara överens om villkoren. Inspelning kan nekas om samtalet berör även tredje part och det blir en fråga om sekretess.
Reglerna gäller för både patienter, besökare och egen personal.