Pressmeddelande
Från NU-sjukvården
2013-07-08 10:30


Nya rutiner sparar miljoner åt NU-sjukvården


– Vi sparar i genomsnitt 150 000 kronor per månad på mer effektiva rutiner vid beredning av cytostatika, säger Lena Stroud, enhetschef för sjukhusapoteket inom NU-sjukvården.
– Det är en besparing i pengar, men också för miljön, som blivit möjlig tack vare det goda samarbetet med vår nya leverantör.

Förändringen är förvånansvärd enkel, men den kan ge NU-sjukvården besparingar på cirka 1,8 miljoner kronor per år. Det motsvarar ungefär kostnaderna för fyra sjuksköterskor på heltid.

– Sedan i oktober förra året kasserar vi 40 procent mindre av de cytostatika som tillverkas på plats i NU-sjukvården, säger Lena Stroud.

Cytostatika, eller cellgifter som de kallas i dagligt tal, förlänger varje år livet för flera hundratusen cancerpatienter. Det är potenta läkemedel som ofta är dyra och har kort hållbarhet.

– På sjukhusen ges cytostatika oftast som dropp, och medicineringen skräddarsys för varje patient, därför tillverkas de som extemporeläkemedel, säger Lena Stroud.

Bättre koll på kostnaderna

Extempore är specialtillverkade och personliga läkemedel till en viss patient som bereds när patienten behöver dem. Eftersom cytostatika har kort hållbarhet kan de inte lagerhållas, till skillnad från standardiserade och massproducerade läkemedel, som tabletter.

I NU-sjukvården sker tillverkningen av extempore på Uddevalla sjukhus. Sedan förra våren sköts tillverkningen av den externa leverantören APL, Apotek Produktion & Laboratorier AB, som fram till 2010 var ett dotterbolag till Apoteket AB, men som nu ägs direkt av staten.

– En viktig skillnad mot förr är att APL gör en separat redovisning av kostnaderna för kassation av extempore, alltså de läkemedel som slängs utan att de används, vanligtvis för att hållbarheten har gått utt, säger Lena Storud.

– Det här var helt nya siffror för oss. Vi har alltid betalat för extempore som kasseras, men vi hade inte insett omfattningen, eftersom kassationskostnaderna tidigare var inbakade i de totala kostnaderna.

– Nu fick vi svart på vitt vad vi faktiskt betalar för, och tillsammans med APL inledde vi ett samarbete för att se om det gick att förändra något i rutinerna för att sänka kostnaderna.

Förändrade rutiner som även ger miljövinster

Kassationskostnaderna visade sig vara särskilt höga för två vanliga cytostatika, som bland annat ges till patienter med bröstcancer eller leukemi. Det är mediciner med ett mycket högt pris och en kort hållbarhet. Kassationen berodde på att man tidigare bara kunde spara de milligram som blev över vid beredningen i enstaka dagar.

Men ett flertal kvalitetsstudier i APL:s egna laboratorier har visat att det är medicinskt säkert för patienterna att spara cytostatika längre än tidigare, vissa preparat i upp till en vecka, och därför slängs numera inte cytostatika i lika stor utsträckning.

Beslutet att ändra rutinerna vid beredningen av dessa två cytostatika togs av APL i samråd med Västra Götalandsregionen, och genomfördes på alla APL:s enheter i Västra Götalandsregionen och Region Halland, från oktober förra året. Resultatet syns tydligt i Lena Strouds diagram över kostnaderna för kasserade extemporeläkemedel; från oktober 2012 är plötsligt staplarna nästan hälften så höga.

­­­– Dessutom är detta en vinst för miljön, det minskar resursslöseriet när mindre andel kasserade läkemedel måste transporteras och destrueras, säger hon.


Fakta | Extempore

Extempore är latin och betyder ungefär ”ut i ögonblicket”. Beredningen av dessa skräddarsydda och personliga läkemedel kräver en yrkesmässig skicklighet med hundraåriga anor. Fram till industrialiseringen i slutet av 1800-talet, som även blev starten för läkemedelsindustrin, blandade apotekarna alltid till medicinerna i samma ögonblick som de lämnades ut.

Inom NU-sjukvården är olika typer av cytostatika de vanligaste extemporeläkemedlen till inlagda patienter. Andra exempel är medicinering av barn på barn- och ungdomskliniken, eftersom de behöver beredningar med lägre doser av aktiva substanser än vad som finns i vanliga läkemedel. Extempore används även i öppenvården, ofta i recept till barn. Den beredningen sker på APLs centrala tillverkningsenheter.



Kontaktperson: Kontakt med Lena Stroud, enhetschef för sjukhusapoteket, förmedlas via informatör Lotta Abrahamsson, tel 010-435 65 02 eller via NU-sjukvårdens presstjänst, tel 010-435 65 01.


Läs meddelandet som PDF