Pressmeddelande
Från NU-sjukvården
2011-08-26 16:30


Från styrelsens sammanträde 2011-08-26

Ökad produktion och högt inflöde av patienter


Styrelsen för NU-sjukvården höll sitt första möte för mandatperioden. Styrelsens nya ordförande Carina Åström (S) öppnade mötet och presenterade den nya ledamoten Sofia Vinberg Kämpe (V) samt ersättaren Stefan Skoglund (S).

Inledningsvis fick styrelsen preliminär information om situationen under sommaren. En mer omfattande uppföljning av sommarsituationen utifrån arbetsmiljö respektive medicinsk säkerhet har påbörjats i NU-sjukvården, den kommer att sammanställas i en rapport som beräknas vara klar under andra hälften av september. Styrelsen fick även ta del av yttrandet från Norra Älvsborgs Räddningsförbund över handlingsplan för brandsäkerhet vid överbeläggningar, NÄL.

Ekonomisk rapport

NU-sjukvårdens ekonomiska rapport visar att produktionen ökat kraftigt till följd av ett högre inflöde av patienter. Kostnaden per prestation har minskat men ökningen av volymen leder ändå till ett underskott. Styrelsen ser idag inga tecken på att volymökningen mattas av.

Presidiet får i uppdrag att till ägarutskottet belysa de särskilda utmaningar NU-sjukvården har att arbeta med som utöver icke budgeterad volymökning också berör ekonomiska förutsättningar relaterat till Vårdöverenskommelsen och tillgängligheten.

När det gäller vårdgarantin så ser situationen betydligt ljusare ut än förra sommaren, mycket beroende av att kön med väntade patienter har minskat. För mottagningar befinner sig i juli 91 procent inom vårdgarantigränserna (90-dagar) och för behandlingar 94 procent.

Genomförandeplan, avdelning 71

Under 2011 har slutenvårdssituationen i NU-sjukvården präglats av överbeläggningar. Situationen är inte nytillkommen utan har kännetecknat slutenvården de senaste åren. Överbeläggningar finns främst inom mråde medicin, där man regelmässigt är tvungen att använda sig av tillfälliga vårdplatser i korridorer för att klara behovet. Parallellt har vårdens omfattning ökat under de sju första månaderna 2011 jämfört med 2010. Antalet kvarliggande utskrivningsklara patienter är fortfarande högt. Arbetsmiljöverket och Norra Älvsborgs Räddningsförbund har genomfört inspektioner i NU-sjukvården under 2011. Därvid har överbeläggningarna med patienter i korridorerna uppmärksammats både ur arbetsmiljö- och brandsäkerhetsperspektiv.

Styrelsen beslöt att utöka antalet slutenvårdsplatser med 16 vårdplatser genom att öppna avdelning 71 på Uddevalla sjukhus från och med 19 september 2011. Uppgiften för avdelningen är att avlasta övriga vårdavdelningar med utskrivningsklara patienter och på så sätt öka antalet tillgängliga akutvårdsplatser. I första hand omfattar beslutet ett öppethållande året ut. Kostnaden för detta beräknas till 4 miljoner kronor. Dialogerna kring utskrivningsklara patienter med de berörda kommunerna fortsätter.

Motion om à la carte på sjukhusen

Regionstyrelsen har remitterat en motion av Monica Selin m fl (KD) till styrelsen för NU-sjukvården med flera förvaltningar om à la carte på sjukhusen. Motionen har beretts inom NU-sjukvården genom att tillfråga avdelningar om synpunkter på motionens förslag. Styrelsen ställde sig positiva till att NU-sjukvården deltar i en studie kring à la carte på sjukhusen.



Kontaktperson: Carina Åström, ordförande tfn 0702-90 60 85
Anne-Lie Sundling, vice ordförande, tfn 0706- 90 63 80 Lars Helldin, sjukhusdirektör, tfn 0733-76 72 40 Maria Arup, informatör, tfn 0761-13 22 77


Läs meddelandet som PDF