Pressmeddelande
Från NU-sjukvården
2014-03-21 15:05


Ökad tillgänglighet under inledningen av året


Vid sammanträdet den 21 mars fick NU-sjukvårdens styrelse den första ekonomiska rapporten för 2014. I övrigt fokuserades mötet på frågor med bäring på NU-sjukvårdens interna kvalitetsarbete, som exempelvis de prioriterade aktiviteterna kopplade till utvecklingsplanen och arbetet för att nå en verksamhet och ekonomi i balans.


Ekonomisk rapport februari 2014
En av NU-sjukvårdens stora utmaningar under 2014 är att vid utgången av året ha en verksamhet och ekonomi i balans. Detta arbete fortlöper enligt plan, men det är fortfarande för tidigt på året för att de kostnadssänkande åtgärderna ska ha börjat synas i det ekonomiska utfallet. Stort fokus ligger nu på att skapa ökad genomförandekraft för kostnadssänkande åtgärder, som i huvudsak planeras ske från och med kvartal två.

De åtgärder som planeras för att nå det ekonomiska måltalet för året (-90 miljoner kronor) handlar fortsatt om att förbättra flöden för att sänka medelvårdtiden, effektivisera administration, förbättra lokalutnyttjandet, förbättra utnyttjandet av vårdplatser, effektivisera den öppna vården och sänka övertidskostnaderna.

Från februari månads ekonomiska rapport noteras att produktionen ökat och att tillgängligheten förbättrats. NU-sjukvården klarar nu Kömiljardens krav på tillgänglighet inom 60 dagar.
Den ökade tillgängligheten har skett trots att antalet inkomna remisser från primärvården ökat. Jämfört med februari förra året är de fyra procent fler, med störst ökning inom ögon, barn, kirurgi och ortopedi. 

Beläggningssituationen av vårdplatser är på fortsatt hög nivå, men den minskar långsamt. Arbete pågår för att öka antalet ordinarie vårdplatser, vilket väntas ge effekt på beläggningssituationen från kvartal två.

Ombyggnationen på NÄL
Vid sammanträdet informerades styrelsen om att färdigställandet av ombyggnationen på NÄL är försenat. Styrelsen noterar efter sjukhusdirektörens redovisning en aviserad försening av pågående byggprojekt jämfört med beslut i styrelsen december 2013. Med anledning av detta kommer styrelsen att få en heltäckande redovisning av projektläget vid kommande styrelsesammanträde i april.

Aktiviteter kopplade till NU-sjukvårdens utvecklingsplan
I handlingsplanen kopplad till NU-sjukvårdens utvecklingsplan anges de aktiviteter som för närvarande har högst prioritet för NU-sjukvården. Vid sammanträdet fick styrelsen en genomgång och avstämning av hur dessa aktiviteter fortlöper. De aktuella aktiviteterna omfattar bland annat frågor som var verksamheter ska lokaliseras inklusive den pågående om- och tillbyggnationen på NÄL, långsiktig lokalplanering, bemanningsmodeller och förändringar för att förstärka det förvaltningsgemensamma patientsäkerhetsarbetet.



Kontaktperson: Kontaktperson: Carina Åström, styrelsens ordförande, tfn 0702-90 60 85, Anne-Lie Sundling, vice ordförande, tfn 0727-25 56 00 Eva Arrdal, t.f. sjukhusdirektör, tfn 0705-62 98 50, Bodil Järnerot, kommunikatör, tfn 0730-22 13 40


Läs meddelandet som PDF