Pressmeddelande
Från NU-sjukvården
2012-03-23 13:00


Från styrelsens sammanträde 2012-03-23

Ökat patientinflöde påverkar budgeten och vårdplatssituationen


NU-sjukvårdens produktion har ökat jämfört med samma period föregående år och det stora inflödet av patienter till NU-sjukvården fortsätter. Läkarbesöken har ökat med 8 procent, sjukvårdande behandlingar ökat med 9 procent, besöken på akutmottagningarna ökat med 7 procent. Sammantaget innebär detta ökade kostnader för NU-sjukvården.

Ansträngd vårdplatssituation

Det stora inflödet av patienter har medfört att vårdplatssituationen under årets inledning varit besvärlig. Tillfälliga vårdplatser har fått öppnas under februari. Svårigheten att skriva ut patienter till kommunala boendeformer har förvärrats. Det är framförallt Trollhättan, med en positiv trend under hösten 2011, som återigen har höga kostnader för kommunpatienter som är medicinskt färdigbehandlade.

Vårdgarantin - oförändrat läge

När det gäller vårdgarantin klarar 93 procent av NU-sjukvårdens mottagningar vårdgarantigränserna (90-dagar) i februari. För behandlingar är siffran 92 procent. Under februari månad har 96 procent (55 av 57 patienter) fått tid inom 14 dagar för besök vid välgrundad misstanke om cancer. För vårdgarantin är läget oförändrat jämfört med föregående månad både vad gäller mottagningsbesök och behandlingar. För att klara medicinsk säkerhet och produktionsåtagandet sker stora insatser från bemanningsföretag.

Negativt ekonomiskt resultat

Det ekonomiska resultatet i februari är -89 mnkr, vilket är en försämring med 4 mnkr mot förväntat utfall. Helårsprognosen påverkas av om det nuvarande höga inflödet till sjukhuset fortsätter under året. Helårsprognosen bedöms då bli ett negativt resultat på minus 130 mnkr.  

NU-sjukvårdens strokevård får gott betyg i triangelrevision

NU-sjukvårdens strokevård har granskats i en så kallad triangelrevision. När styrkor och svagheter vägts samman ger granskarna vården som ges ett mycket bra betyg.
Stroke är en folksjukdom som inte bara kräver stora resurser av sjukvården, utan som också drabbar många. Bara i Sverige insjuknar 30 000 varje år. 1 000 av dem vårdas i NU-sjukvården. Detta har gjort att sjukhusledningen valt ut strokeprocessen som en av de gränsöverskridande processer som är extra viktig att utveckla.

Uppdraget att genomföra en triangelrevision av strokevården kom från Regionala strokerådet. När den gjordes i januari var det första gången regionens strokeenheter genomlystes på detta sätt. Metoden används som ett verktyg för kvalitetsutveckling där tre parter granskar varandra. I detta pilotprojekt deltog förutom NU-sjukvården Kungälvs sjukhus (som granskades av NU-sjukvården) och Östra sjukhuset i Göteborg (som var de som granskade NU-sjukvården). Kungälv granskade i sin tur Östra. Läs mer om granskningen i separat pressmeddelande.

Information om Lex Maria

Det är verksamhetens skyldighet att rapportera till sjukhusets chefläkare om en patient drabbas av en allvarlig skada i vården. Chefläkaren kan sedan göra en Lex Maria-anmälan till Socialstyrelsen. Lex Maria-anmälans primära syfte är att få till stånd en objektiv utredning om anledningen till en inträffad allvarlig skada eller uppkommen risk för sådan, för att därigenom förebygga att liknande händelser inträffar i framtiden. Ett annat syfte är att den drabbade patienten (eller dess anhöriga/närstående) genom utredningen så långt det är möjligt ska få klarhet i vad som faktiskt inträffat. Chefläkare Ulf Almqvist informerade styrelsen om hur utvecklingen av Lex Maria-anmälningar sett ut under perioden 2008 – 2011. Under 2008 gjorde NU-sjukvården 22 anmälningar till Socialstyrelsen, 2011 gjordes 26 anmälningar. (Samtliga anmälningar redovisas på NU-sjukvårdens webbplats

Riktlinjer för användning av mobiltelefon och regler för fotografering m m inom NU-sjukvården

NU-sjukvården har gjort en översyn av användning av mobiltelefon och dator med eget mobilt bredband inom NU-sjukvården. Översynen innebär att användning av mobiltelefon och dator med eget mobilt bredband nu tillåts inom NU-sjukvården, med undantag för specifika förbudszoner, under förutsättning att säkerhetsavstånd, sekretess, integritet och övrig etisk hänsyn beaktas. Telefon ska vara avstängd i de definierade förbudszonerna. De specifika förbudszonerna kommer att markeras med särskild skyltning. Verksamhetscheferna ansvarar för lokala riktlinjer.

Ansvarig chef har efter riskanalys möjlighet att ytterligare avgränsa användningen av mobiltelefoner/datorer med eget mobilt bredband i NU-sjukvården utöver de definierade förbudszonerna.

NU-sjukvården har sedan tidigare ett generellt förbud mot fotografering/filmning/ljudupptagning. Särskilt tillstånd kan ges av chef för verksamheten. För fotografering i allmänna ytor kontaktas informatör. Vid ljudupptagning ska de medverkande informeras om att så sker och de bör vara överens om villkoren. 



Kontaktperson: Carina Åström, ordförande tfn 0702-90 60 85,
Lars Helldin, sjukhusdirektör, tfn 0733-76 72 40, Maria Arup, informatör, tfn 0761-13 22 77


Läs meddelandet som PDF