På styrelsens sista möte för året behandlades bland annat om- och tillbyggnationen av NÄL-akuten inför den planerade flytten av akutortopedin. Även åtgärdsplaner med anledning av de ekonomiska konsekvenserna som uppstår i skillnaden mellan vårdbeställningen och invånarnas behov av sjukvård, stod på föredragningslistan.
Ombyggnation inför flytt av akutortopedi beslutad
Områdeschef Bengt Ekelund, område Opererande specialiteter presenterade det förslag till om- och tillbyggnation av NÄL-akuten som tagits fram under året. Bakgrunden till projektet är regionfullmäktiges beslut 2004 som innebär att NÄL ska inriktas mot akutsjukvård medan Uddevalla sjukhus inriktas mot mer planerad vård. Under arbetet med Vård 2010 samlades stora delar av akutsjukvården på NÄL och i Vårdöverenskommelsen 2012 finns uppdraget att flytta akutortopedin. Styrelsen för NU-sjukvården beslutade i juni 2012 om att flytta akutortopedin från Uddevalla sjukhus till NÄL senast den 1 november 2013 för att fullfölja beslutet från 2004.
– Dagens akutverksamhet är kraftigt underdimensionerad på NÄL. Under de senaste två åren har antalet patienter som söker till akuten ökat med 14,5 procent, säger Carina Åström, ordförande.
Att akutverksamheten är uppdelad mellan NÄL och Uddevalla sjukhus, där akutortopedin finns idag, medför väsentligt högre kostnader då det krävs fler jourlinjer för att klara verksamheten på två utbudspunkter.
– Operationskapaciteten för ortopedin är idag underdimensionerad och sjukhuset tvingas jobba regelmässigt på jourtid för att lösa grunduppdraget, förklarar Lars Helldin, sjukhusdirektör. Operationer som görs på jourtid medför högre kostnader och en sämre arbetsmiljö. I och med en flytt av akutortopedin får den planerade ortopedin på Uddevalla sjukhus bättre förutsättningar att klara sitt operationsuppdrag, därigenom beräknas andelen köpt vård kunna minska. Även den samlade akutdiagnostiken byggs ut och kan med bättre kapacitet bidra till att vårdprocessen blir snabbare. Det beslutade förslaget innehåller även en utbyggnad av sterilcentralen samt ombyggnation och anpassning av operationslokaler för att klara den akutortopediska verksamheten.
Styrelsen godkände projektbeskrivningarna och beslöt att ställa 198, 3 miljoner kronor ur NU-sjukvårdens investeringsutrymme för åren 2012 – 2014 till fastighetsnämndens förfogande för genomförande av projekten.
(Ladda ner underlagen, länk till underlag Byggprojekt för flytt av akutortopedi till NÄL)
Vårdöverenskommelse 2013-2014 volymer
NU-sjukvården och hälso- och sjukvårdsnämnderna i Norra Bohuslän, Dalsland och Trestad slöt en överenskommelse om länssjukvård för 2013-2014 i oktober 2012.
I komplement till avtalet har överenskommelse om produktionsvolymer för 2013-2014 tagits fram. Styrelsen godkände överenskommelsen med hälso- och sjukvårdsnämnderna om produktionsvolymer för 2013-2014 enligt förslag. Anders G Högmark (M), Ulf Hanstål (M), Anne-Lie Sundling (KD) och Roger Boström, med tillstyrkan av Mikael Sternemar (FP), deltog inte i beslutet enligt särskild protokollsanteckning
Åtgärdsprogram 2013
Sjukhusdirektör Lars Helldin redovisade NU-sjukvårdens ekonomiska situation inför 2013. Sammantaget innebär 2013 års vårdöverenskommelse med givna förutsättningar enligt den regionala budgeten, att den ekonomiska obalansen, utan hänsyn tagen till åtgärder, för NU-sjukvården 2013 är -248 mnkr. NU-sjukvården har arbetat fram ett åtgärdsprogram för 2013 där de åtgärder som ur ett medicinskt perspektiv bedöms vara genomförbara har varit utgångspunkt i arbetet. Åtgärderna berör personal utifrån perspektivet att övertiden ska minskas, dyra schemalösningar, kompetensförsörjning och frånvaroersättning. Åtgärderna berör även de lokaler som NU-sjukvården förfogar över där NU-sjukvården ser att det är möjligt att göra en förtätning.
Styrelsen ställde sig bakom förslaget vilket innebär att med identifierade åtgärder kvarstår en ofinansierad obalans om 141 mnkr.
Styrelsen ställde sig även bakom den redovisade övergripande prioriteringen för att uppnå en effektivare verksamhet. Förvaltningen fick i uppdrag att arbeta vidare med åtgärder inom personal, lokaler, läkemedel och övriga kostnader syftande till att minska den föreliggande obalansen.
Förvaltningen fick också i uppdrag att undersöka scheman på regionens jämförbara sjukhus syftande till en arbetstidsförläggning som säkerställer rekrytering och en god personalvård.
Styrelsen uppdrog åt förvaltningen att söka central finansiering för utökad produktion, fortsatt utbyggnad av Samverkande akutsjukvård och för fördyrande medicinska lösningar vid lokalsjukhusen.
Styrelsen konstaterade avslutningsvis, med givna förutsättningar och konsekvenser av redovisade åtgärder, att ett nollresultat inte är möjligt att uppnå och överlämnar föreliggande skrivelser till regionstyrelsen.