Pressmeddelande
Från NU-sjukvården
2014-11-27 13:30


Från styrelsens sammanträde 2014-11-27

Preliminär plan för 2015 fastslagen


Vid det sista sammanträdet med nuvarande styrelse godkändes flera dokument inför 2015 års verksamhet, såsom preliminär vårdöverenskommelse, verksamhetsplan och lokalförsörjningsplan. Vid årsskiftet tillträder den ny styrelsen, som under tisdagen fastställdes i regionfullmäktige.

Verksamheten vid lokalsjukhusen förlängs

Hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli har beslutat att skjuta upp överföringen av viss somatisk specialistverksamhet vid lokalsjukhusen till privat regi, från 12 januari 2014 till 7 april 2014. Orsaken är tekniska problem med journalhanteringen. NU-sjukvården har ombetts upprätthålla verksamheten vid lokalsjukhusen till den nya vårdgivaren tar över. NU-sjukvårdens styrelse beslutade därför att fortsätta bedriva verksamheten vid lokalsjukhusen i Lysekil, Strömstad och Dalsland, under första kvartalet 2015.

Preliminär vårdöverenskommelse för 2015 fastslagen

Styrelsen godkände den preliminära vårdöverenskommelsen som bland annat anger att NU-sjukvården har i uppdrag att bedriva vård för 3,7 miljarder kronor under 2015. Överenskommelsen tecknas med hälso- och sjukvårdsnämnderna i vårt område, vilka beställer vård av NU-sjukvården. Den preliminära vårdöverenskommelsen innebär att NU-sjukvården får tillgång till 3,7 miljarder kronor för att bedriva länssjukvård i enlighet med avtalet. Några kompletteringar i uppdraget jämfört med innevarande år är genomförandet av regionala utvecklingsarbeten som gäller neonatologi, vuxenpsykiatri och regiongemensam produktionsstyrning. Då konsekvenserna av den regionala tilläggsbudgeten ännu inte är kända, kan NU-sjukvårdens uppdrag dock komma att behöva justeras i en tilläggsöverenskommelse.

Styrelsen konstaterar att de volymerna som beställs av hälso- och sjukvårdsnämnderna för 2015, liksom för 2014, är lägre än patienternas behov och den vård som NU-sjukvården ger, vilket styrelsen anser är bekymmersamt.

Verksamhetsplan och förändringsagenda godkändes

Verksamhetsplanen för 2015 innehåller också en förändringsagenda som sammanfattar vilka frågor som är viktigast för NU-sjukvården att utveckla under det kommande året. NU-sjukvårdens största utmaning 2015 är att nå en verksamhet i balans, då bedömningen är att det finns en ekonomisk obalans på drygt 200 miljoner kronor inför 2015, vilket motsvarar knappt fem procent av den totala budgeten. 

NU-sjukvården kommer att arbeta med konceptet ”Värdebaserad vård” för att förbättra patienternas vårdresor. Värdebaserad vård innebär ett system som bland annat bygger på ett ännu starkare fokus på kvalitet och hälsoeffekter.
NU-sjukvården fortsätter under 2015 det långsiktiga arbetet med att förbättra tillgängligheten för akuta patienter och planerade behandlingar. I samband med att ortopedverksamhet flyttar över från Uddevalla sjukhus till NÄL kommer akutmottagningen på NÄL att utökas. Uddevalla sjukhus kommer att fortsätta inriktas mot mer planerad vård och ingå som ett av regionens produktionscentra.

En mycket viktig fråga för NU-sjukvården är att vara en attraktiv arbetsplats som aktivt arbetar med kompetensutveckling och kompetensförsörjning. Kompetensförsörjning och ett hälsofrämjande arbete är en förutsättning för långsiktig framgång.

Lokalförsörjningsplan ger överblick över verksamheternas behov

Styrelsen godkände en lokalförsörjningsplan för NU-sjukvården. Planen visar verksamheternas behov av större lokalförändringar på Näl och Uddevalla sjukhus. Planen fungerar som underlag för att säkra att beslut om lokalförändringar ligger i linje med nu kända framtida lokalbehov. Planen kommer att revideras årligen för att följa förändrade lokalbehov i samband med verksamhetens utveckling.

Investering i respiratorer för intensivvården

Andningsutrustning, respiratorer, som blivit för gamla inom intensivvården behöver återinvesteras. Styrelsen godkände att kliniken använder investeringsmedel för att köpa in nödvändig utrustning.



Kontaktperson: Carina Åström, ordförande, tfn 070-290 60 85
Anne-Lie Sundling, vice ordförande, tfn 072-725 56 00 Lars Wiklund, sjukhusdirektör, 010-4356524


Läs meddelandet som PDF