Pressmeddelande
Från NU-sjukvården
2007-05-14 14:00


Från styrelsens sammanträde 2007-06-14

Projekt går vidare till genomförande


Styrelsen gav också sjukhusdirektören i uppdrag att genomföra sex projekt som ska öka kvaliteten och effektiviteten i vården, t ex genom införandet av observationsplatser på akutmottagningarna och skapandet av en palliativ vårdavdelning. Även ett antal investeringsärenden togs upp till beslut.

Brinkåsen – ny psykiatrisk anläggning

I november 2005 gav regionstyrelsen NU-sjukvården i uppdrag att genomföra en projektering för en ny rättspsykiatrisk enhet, inklusive avdelningarna för psykosrehabilitering och kvalificerad psykiatrisk rehabilitering, kallad Brinkåsen. Målet med den nya anläggningen är att ge möjligheter att utveckla behandlingsmetoder, skapa en god vårdmiljö, åstadkomma en bra arbetsmiljö för personalen samt optimera säkerhet och driftskostnader. Arbetet hittills har resulterat i ett underlag för investeringsbeslut. Styrelsen beslutade vid sammanträdet att begära hos regionstyrelsen om att få ta i anspråk medel för strategiska fastighetsinvesteringar motsvarande 425 miljoner kronor för rättspsykiatrisk verksamhet och 85 miljoner kronor för psykosrehabilitering och kvalificerad psykiatrisk rehabilitering samt kostnadstäckning för ökad internhyra med 14,4 miljoner kronor från 2011. Medel begärs också från regionstyrelsen för att täcka rekryterings- och kompetensutvecklingskostnader om 2,5 miljoner kronor under åren 2008-2011.

Parkeringshus i Uddevalla sjukhus

För att förbättra parkeringssituationen vid Uddevalla sjukhus beslutade styrelsen godkänna planering och nybyggnation av ett parkeringshus med helikopterlandningsplats vid sjukhuset. Parkeringshuset kommer att inhysa 275 parkeringsplatser, fördelade på fem plan, samt en helikopterplatta med hiss- och kulvertförbindelse med sjukhusets akutmottagning. Investeringskostnaden är beräknad till 55 miljoner kronor, medel som begärs från regionstyrelsens medel för strategiska fastighetsinvesteringar. Därutöver uppstår en ökad hyra på sex miljoner kronor, en kostnad som delas av NU-sjukvården och regionstyrelsens medel för strategiska fastighetsinvesteringar. Under byggnationstiden kommer en alternativ landningsplats för ambulanshelikoptern att anordnas på Uddevalla sjukhus.

Ersättning av röntgenutrustning på Näl och Dalslands sjukhus

Styrelsen godkände investeringar på 6,3 miljoner kronor för utrustning och ytterligare 1,2 miljoner kronor för ombyggnader för ett nytt röntgenlaboratorium vid Dalslands sjukhus. Det nya laboratoriet ska ersätta två av de laboratorier som finns vid radiologavdelningen i Dalsland idag. Avdelningen spelar en viktig roll i den fortsatta utvecklingen av närsjukvården i Dalsland. Samtidigt fattade styrelsen beslut om att godkänna ersättningen av en datortomograf vid den radiologiska kliniken på Näl. Nuvarande datortomograf är från 1992 och svarar inte upp mot dagens krav beträffande kapacitet och säkerhet. Investeringen motsvarar 14,1 miljoner kronor för utrustningen samt ytterligare 3,8 miljoner kronor för ombyggnader av lokaler.

Genomförandet av sex projekt godkändes av styrelsen

Sex projekt har sedan november 2006 pågått i NU-sjukvården inom ramen för utvecklingsarbetet Vård 2010. Styrelsen uppdrog vid sammanträdet åt sjukhusdirektör Sten Axelsson att fatta beslut om genomförande av verksamhetsförändringar till följd av projekten, vilka föreslås ske under hösten. I och med projekten kommer:
· en palliativ vårdavdelning om 17 platser att öppnas på Uddevalla sjukhus
· den kirurgiska vårdavdelningen 62 på Näl stängas
· sex vårdplatser på vardera avdelning 45 på kvinnokliniken och avdelning 61 på öron-, näs- och halskliniken omvandlas till kirurgiska vårdplatser
· en enhet för 24-timmarsvård, en vårdform som liknar dagkirurgi men med möjlighet till övervakning under det första dygnet efter operation, att öppnas på vardera Uddevalla sjukhus och Näl
· slutenvården för lungmedicin att samlas på Näl
· enheter för observationsplatser inrättas på akutmottagningarna vid både Uddevalla sjukhus och Näl
· 6 av reumatikervårdens 10 vårdplatser vid Uddevalla sjukhus att omvandlas till lättvårdsplatser
· en BB-avdelning på Näl att omvandlas till lättvårdsavdelning
· sambakjour mellan vuxenpsykiatriska och barn- och ungdomspsykiatriska verksamheterna att startas
· barn- och ungdomspsykiatriska beredskapsteamet att upphöra och handläggning av barnpsykiatriska patienter sker av akutteamen inom vuxenpsykiatrin

Ekonomisk rapport

Det ekonomiska rapporten fram till maj visar att resultatet är 20 miljoner kronor sämre än budgeterat. Prognosen för helåret är satt till -15 miljoner kronor. Det förväntade underskottet beror dels på att resultatet av de centrala löneavtalen skapar en högre kostnad än budgeterat, dels på att de effektiviseringsprojekt som nämns ovan försenats något och kommer därför inte att märkas i årets ekonomiska resultat. Styrelsen gav sjukhusdirektör Sten Axelsson i uppdrag att vidta åtgärder för att nå ett nollresultat för 2007.



Kontaktperson: Britt-Marie Andrén Karlsson, styrelsens ordförande, tfn 0705-61 50 38
Peter Spjuth, vice ordförande, tfn 070-150 79 29 Sten Axelsson, sjukhusdirektör, tfn 0705-64 12 99 Vivian Komstadius, styrelsens informatör, tfn 0730-60 60 77


Läs meddelandet som PDF