Pressmeddelande
Från NU-sjukvården
2011-04-28 16:00


Från styrelsens sammanträde 2011-04-28

Prognostiserat underskott trots ökad produktivitet


Lägesrapport från Akutverksamheten

Fortsatt förbättringsarbete på akuten

Styrelsen fick information om aktuella väntetider och det pågående förbättringsarbetet på akuten. Akutens 12-punktsprogram som medarbetare och chefer tagit fram gemensamt redovisades. Kompetens och kunskapsöverföring, arbetsmiljö och lokaler respektive arbetssätt och rutiner är några av punkterna som akuten arbetar med. 

Svar till Socialstyrelsen

Styrelsen fick även information om de åtgärder som genomförts efter Socialstyrelsens verksamhetstillsyn på NÄL-akuten i april 2010. Några exempel som redovisades är ökad tillgänglighet till röntgenundersökningar, minskade väntetider till läkare, beredskapsavdelning med extra vårdplatser samt förstärkning med akutöverläkare.

Samverkande sjukvård i Strömstad och Tanum 

Hans Svensson, områdeschef för Akutverksamheten, redovisade pilotprojektet ”Samverkande sjukvård i Strömstad och Tanum”. Bakgrunden är att ett stort geografiskt område ställer speciella krav för att alla invånare ska känna trygghet och närhet till sjukvården. I Strömstad och Tanum är en lösning att samverka. Projektet syftar till att genom samarbete mellan kommunal hälso- och sjukvård, ambulanssjukvård, primärvård, Sjukvårdsrådgivning och NU-sjukvården tillgodose medborgarens krav på god sjukvård under jourtid. Genom att arbeta över gränserna mellan vad som räknas som länssjukvård, primärvård, ambulanssjukvård eller kommunal hälso- och sjukvård, och i samarbete med sjukvårdsrådgivningen, kan invånarna få vård i närområdet, samtidigt som vårdens resurser utnyttjas på effektivt sätt. Pilotprojektet visar redan goda resultat. Styrelsen beslöt att ge t f sjukhusdirektören i uppdrag att, tillsammans med verksamheten och de fackliga organisationerna, utreda en utbyggnad av projektet till mellersta Bohuslän och Dalsland samt i Trestadsområdet samt bereda ett beslutsunderlag med denna inriktning.   

Svar till Arbetsmiljöverket rörande överbeläggningar  

Arbetsmiljöverket (AMV) genomför under 2010-2011 en nationell tillsyn av Hälso- och sjukvården. Fokus för tillsynen är vilka strategier och rutiner som finns på sjukhusen för att förebygga överbeläggningar och vilka åtgärder som vidtas om överbeläggningar uppstår. Den 22 februari i år genomförde AMV tillsynsbesök i NU-sjukvården. Senast den 29 april 2011 ska svar insändas till AMV. HR-chef Peter Larsson redovisade de verksamheter inom slutenvården där överbeläggning förekommer, dessa är Medicinområdet, Akutkliniken, Vuxenpsykiatrin, Område opererande specialiteter, främst kirurg-, ortoped- och ÖNH-kliniken, Barnkliniken, Kvinnokliniken samt Område An/Op/IVA. Svaret från respektive område kommer nu att sammanställas och skickas till Arbetsmiljöverket. Styrelsen antecknade informationen till protokollet.

Delårsrapport per mars månad 2011 inklusive handlingsplan

Det första kvartalet har kännetecknats av att ett stort antal patienter i slutenvården. Därtill har utbrotten av vinterkräksjuka bidragit till en försämrad tillgänglighet till vårdplatser. Andra faktorer som bidragit till situationen är ett högt akutinflöde och svårigheter att skriva ut patienter till kommunala boendeformer. Vårdplatsbristen medförde att NU-sjukvården att öppnade en tillfällig vårdavdelning under tre veckor.

Trots svårigheterna har NU-sjukvården kunnat ge 80 procent av patienterna planerade nybesök inom 60 dagar. När det gäller tid till behandling har 83 procent av patienterna kunnat få detta inom 60 dagar.

NU-sjukvårdens sammanlagda produktion har ökat jämfört med samma period föregående år.  Antalet vårdtillfällen inom de opererande verksamheterna har ökat medan det inom medicinområdet gått mot tyngre vårdtillfällen. Inom öppenvården har läkarbesöken ökat med 11 procent och de sjukvårdande behandlingarna ökat med 4 procent.

NU-sjukvården prognostiserar trots ökad produktivitet, ett underskott om 40 mnkr för innevarande år. För att reducera detta och nå ekonomisk balans planeras ett antal åtgärder inom ramen för de uppdrag vi har.  Exempel på åtgärder som styrelsen tog ställning till är utökad dialog med Hälso- och sjukvårdskansliet (HSK), primärvården och kommuner för att minska vårdvolymerna. Ett annat förslag är fortsatt arbete med att utveckla framför allt gränsöverskridande processer.

Styrelsen beslöt att till regionstyrelsen lämna delårsrapport för januari till och med mars månad 2011. Styrelsen beslöt även att hos regionstyrelsen hemställa om medel om 4,5 miljoner kronor (helår 18 miljoner kronor) som kompensation för prissänkningar inom laboratoriemedicin och radiologi mot VG Primärvård för perioden januari-mars 2011.

Förändring av Laboratorieverksamheten vid lokalsjukhusen

Styrelsen fick information om förslag till förändring av Laboratorieverksamheten vid lokalsjukhusen. Styrelsen noterade informationen men fattade inget beslut i frågan på grund av att ärendet ännu inte har MBL-förhandlas.



Kontaktperson: Peter Spjuth, ordförande, tfn 0701-50 79 29
Anne-Lie Sundling, vice ordförande, tfn 0706- 90 63 80 Lars Helldin, t f sjukhusdirektör, tfn 0733-76 72 40 Maria Arup, styrelsens informatör, tfn 0761-13 22 77


Läs meddelandet som PDF