Pressmeddelande
Från NU-sjukvården
2011-06-15 10:48


Samarbetet mellan MÄVA och ambulanssjukvården utökas


MÄVA och ambulanssjukvården i NU-sjukvården har tagit ytterligare ett steg för att förbättra vården för multisjuka äldre. Fortsättningsvis kommer även patienter i hela Dalsland och mellersta Bohuslän att kunna köras direkt till avdelningen utan att de behöver ta vägen om akuten.

 

MÄVA (medicinsk äldrevårdsavdelning) är till för kroniskt sjuka patienter som är äldre än 75 år och som återkommande behöver akutsjukvård, därför att kroppen sviktar i flera olika organ samtidigt. Distriktsläkare på vårdcentraler har länge kunnat kontakta MÄVA för rådgivning och beslut om direktinläggning av patienter som inte har den så kallade MÄVA-pärmen, men som har en sjukdomsbild som tyder på att de bör vårdas på avdelningen. Sedan maj 2010 har även ambulanssjukvården i Tanum-Strömstadområdet haft den möjligheten genom ett samverkande projekt.

Dalsland och mellersta Bohuslän
Den 9 juni i år utökades samarbetet om direktinläggning till att även omfatta ambulanssjukvården i mellersta Bohuslän (Lysekil, Sotenäs, Hallinden och Orust) och hela Dalsland. Totalt innebär det att 13 ambulanser nu är med i samarbetet med MÄVA.
– Ambulanspersonalen har visat sig vara väldigt duktiga på att bedöma vilka patienter som ska till MÄVA. Det gör att vi vågar utöka samarbetet, säger överläkare Maria Johansson på MÄVA, som är med i utvecklingsarbetet.
– Från ambulansens sida har vi upplevt det här samarbetet väldigt positivt. Vi har lärt oss mycket av projektet i Tanum-Strömstad och tycker att det fungerat bra, säger projektledare från ambulansen Jan-Erik Wounsch.

Identifiera patienterna
Idag kommer 44 procent av MÄVA:s patienter direkt till avdelningen. Men att nå 100 procent är inte något mål i sig. Ambitionen är istället att identifiera så många som möjligt av patienterna som ska till MÄVA, så att de slipper ta vägen om NÄL-akuten. Jan-Erik Wounsch bedömer att det i de geografiska områdena som nu kommer till kan röra sig om någon eller ett par patienter per dygn.
– Det handlar om mycket sjuka patienter som ofta lider av svår hjärtsvikt eller svår KOL. De ska till oss och om de kommer rätt från början kanske de dessutom inte behöver så många vårddygn som de skulle ha gjort annars, säger Maria Johansson.  

Fortsatt utökning
Successivt ska samarbetet mellan MÄVA och ambulanssjukvården fortsätta att byggas ut.
– Det här är ett jättespännande arbete som pågår, där patientens bästa oavsett vårdgränser är i fokus, avslutar Maria Johansson.

 

 



Kontaktperson: Maria Johansson eller Jan-Erik Wounsch via NU-sjukvårdens växel 010-473 81 00.


Läs meddelandet som PDF