Pressmeddelande
Från NU-sjukvården
2013-03-26 09:15


Singel responder ska förkorta väntetiderna på ambulans i Lilla Edet


Från och med den 1 april provar NU-sjukvården en ny alternativ metod för att minska väntetiderna på ambulans i samband med högprioriterade akuta olyckor och sjukdomsfall. Resursen kommer också att kunna användas för uppdrag som bedömning,  exempelvis när Sjukvårdsrådgivningens sjuksköterska på 1177 ber en sjuksköterska i ambulans att åka ut till en patient för bedömning. 

”Singel responder” omfattar en utryckningsenhet bestående av en utryckningsregistrerad personbil utrustad med siren, blåljus, RAKEL kommunikation, kartnavigator och fordonsdator för statussignering. Den medicinska utrustningen kommer att vara identisk med den utrustning som en akutambulans har med undantag för bår och viss fixationsutrustning. Sjuksköterskan kommer att förfoga över samma akutläkemedel som finns disponibla i akutambulanserna och ha samma befogenheter och generella direktiv som övrig ambulanspersonal.

Bilen kommer att vara bemannad med en erfaren sjuksköteska som fungerar som både förare av bilen och vårdgivare till patient. Till skillnad mot en ambulans fraktar aldrig singel respondern  några patienter. Detta gör att den alltid finns kvar i området. Vid akuta olyckor kan singel respondern vara den som anländer först till olycksplatsen och i de fallen vidtar de första åtgärderna i väntan på att en traditionell ambulans anländer. På så vis kommer personer som befinner sig i Lilla Edets kommun snabbare att kunna få hjälp. Även kringliggande kommuner får nytta av singel respondern då ambulanser i Trollhättan eller Uddevalla inte behöver lämna sitt område i lika stor utsträckning för passningsuppdrag i Lilla Edet.

Metoden kommer att prövas som ett pilotprojekt under sex månader med uppehåll för semesterperioden. Under hösten kommer Högskolan Väst påbörja en utvärdering av projektet som ska vara klar under våren 2014. Under projekttiden finansieras singel respondern i Lilla Edet av Västra Götalandsregionen.

Onsdagen den 27 mars kl 12.30 är du välkommen till en förhandsvisning av singel responderbilen i Lilla Edet. Du kommer att kunna träffa sjuksköterska som kommer att bemanna bilen, verksamhetschefen för akutverksamheten samt avdelningschefen för ambulansen i Trestad Öst.

 

Dag:  Onsdagen den 27 mars
Tid:  Kl 12.30
Plats:  Räddningstjänsten Lilla Edet, Mårten Torsgatan 23, Lilla Edet
 
(det kommer att vara därifrån singel respondern utgår)

 

Välkommen!



Kontaktperson: Ulf-Peter Lundberg, verksamhetschef Akutverksamheten, 076-0520412
Björn Kalin, avdelningschef för ambulansen i Trestad Öst, 070-3703159 Maria Klingberg, informatör, 076-1312826


Läs meddelandet som PDF