Pressmeddelande
Från NU-sjukvården
2007-04-19 14:00


Styrelsemöte 19 april

Sjukfrånvaron fortsätter sjunka


Väntetiderna enligt vårdgarantin har förbättrats och sjukfrånvaron bland personalen har ytterligare sänkts. Styrelsen tog beslut om att införa parkeringsavgifter på Näl och Uddevalla sjukhus.

Delårsrapport mars 2007

Under årets första månader har arbetet i NU-sjukvården fokuserats på den övergripande utvecklingsstrategin Vård 2010 och de olika processorienterade projekt som klinikerna varit involverade i.

Resultatet för perioden är -15 milj. kr vilket är 12 milj. kr under budget. Anledningen är höga personalkostnader och en engångskostnad i samband med ett övergripande datorutbyte. Prognosen för helåret är satt till 0 eftersom projekten i Vård 2010 samt administrativa effektiviseringar förväntas ge positiva ekonomiska effekter.

Väntetiderna enligt vårdgarantin har förbättrats under första kvartalet och samtliga kliniker klarar sina planeringstal i enlighet med vårdöverrenskommelsen.

NU-sjukvården har intensifierat arbetet med patientsäkerhetsfrågor genom införandet av avvikelsesystemet MedControl och utbildning i händelse- och riskanalys.

Sjukfrånvaron bland NU-sjukvårdens anställda fortsätter att sjunka och förutsättningarna för att nå målet 28 kalenderdagar per anställd och år är goda. NU-sjukvården har arbetat med sin fleråriga handlingsplan inför löneöversynen och följer de regiongemensamt prioriterade grupperna. Exempel på dessa är kvinnodominerade yrkesgrupper i vården med medellång högskoleutbildning samt undersköterskor.

Parkeringsavgifter vid Uddevalla sjukhus och Näl

Västfastigheter och Securitas AB har tillsammans med representanter från NU-sjukvården kartlagt och utarbetat ett förslag när det gäller parkeringarna vid Uddevalla sjukhus och Näl. Redan i juni 2003 angav NU-styrelsen inriktningen mot avgiftsbelagda parkeringsplatser vid båda sjukhusen. Önskemål från verksamheten om ökad säkerhet på parkeringarna på Näl och en problematisk parkeringssituation vid Uddevalla sjukhus har bidragit till att utredningen nu blev verklighet.

Styrelsen för NU-sjukvården beslutade att godkänna arbetsgruppens förslag på torsdagens möte. Detta innebär att nya parkeringsregler träder i kraft från och med den 1 september 2007. 5 kr per timma kommer det att kosta att nyttja besöksparkeringarna, med vissa begränsningar. Bland annat ska avgift för fyra timmar ge 10 timmars parkeringstid. Patienter kan i vissa fall undantagas från avgiften vid exempelvis en längre eller ofta återkommande sjukhusvistelse. Parkeringsplatserna för personal vid Uddevalla sjukhus och Näl ska vara avgiftsbelagda med samma summa vid båda sjukhusen. Den som har miljöbil med kommunalt tillstånd parkerar gratis på anvisade platser.

Förslag till inriktning för NU-sjukvården

Styrelsen fick vid dagens sammanträde ta del av ett förslag till inriktning för NU-sjukvården. Förslaget ska nu behandlas politiskt. Styrelsen för NU-sjukvården återkommer med ett slutligt ställningstagande kring förslaget den 14 maj.



Kontaktperson: Ordförande i styrelsen för NU-sjukvården, Britt-Marie Andrén-Karlsson, tel: 0705 – 61 50 38
Vice ordförande i styrelsen för NU-sjukvården, Peter Spjuth, tel: 0701 – 50 79 29 Sjukhusdirektör Sten Axelsson, tel: 0705 – 64 12 99 Kommunikationsstrateg Vivian Komstadius, tel: 0730 – 60 60 77


Läs meddelandet som PDF