Pressmeddelande
Från Alingsås lasarett
2011-06-21 07:00


NU-sjukvården och Sjöräddningssällskapet först med utökat samarbete

Snabbare hjälp till sjöss för akutsjuk


Bättre möjligheter att få hjälp snabbt om du blir akut sjuk. Det blir effekten av ett nytt samarbetsavtal mellan NU-sjukvården och Sjöräddningssällskapet i väst. Avtalet är det första i sitt slag och tas nu efter i andra delar av Sverige.

Det nya avtalet kallas för ”Sjukvårdsinsats till sjöss” och är en utvidgning av samarbetet ”I väntan på ambulans” (IVPA). IVPA innebär att Sjöräddningssällskapet till havs och ute på öarna precis som kommunernas räddningstjänst erbjuder grundläggande vård i väntan på att ambulans anländer.


Fler vårdinsatser
Med det nya avtalet får Sjöräddningssällskapets besättning utökade befogenheter att ge vård. Efter att ha genomgått en särskild utbildning får de på delegation av ansvarig läkare nu också defibrillera vid hjärtstopp, behandla med syrgas och stabilisera ryggskador. Denna förändring har bland annat stor betydelse vid dykolyckor och andra olyckshändelser där tiden är en viktig faktor.

Utbildning tryggar kvaliteten
Anders Johansson, vårdutvecklare på NU-sjukvårdens ambulanscentrum, har varit drivande i utvecklingsarbetet. Han känner sig trygg med att Sjöräddningssällskapet kommer att klara av sitt utökade ansvar.
– Ja, i och med att all personal på Sjöräddningssällskapet får en utbildning som vi kvalitetssäkrat gör jag det, säger han. Det är vårt långa och goda samarbete som lett fram till det här.
– Det känns som ett erkännande att NU-sjukvården är nöjda med arbetet som vi som frivilligorganisation utför, säger Klas Johansson, räddningstjänstansvarig på Sjöräddningssällskapet. Vi ser detta som en möjlighet att kvalitetssäkra sjukvården ombord i och med att vår personal får samma utbildning och vi får en gemensam standard för vilken sjukvårdsutrustning vi ska ha med.


Bohuskusten och Vänerområdet
Det nya avtalet undertecknades tidigare i år, men det är först i sommar, med tillströmningen av turister, som den stora prövningen kommer. Totalt omfattas fem sjöräddningsstationer: Strömstad, Fjällbacka, Smögen, Käringön och Åmål. Därmed täcks stora delar av den bohuslänska kusten, samt Dalbosjön i Vänern in i samarbetet.
Samarbetsavtalet är det första i sitt slag, och har väckt stort intresse. Liknande avtal mellan Sjöräddningssällskapet och landsting är nu på gång i andra delar av Sverige.
Sjöräddningssällskapet i väst och NU-sjukvården tror för deras del på fortsatta utvecklingsmöjligheter.
– Vårt samarbete fungerar väldigt bra och är viktigt för oss båda, säger såväl Anders Johansson som Klas Johansson.


Fakta om Sjöräddningssällskapet
År 2010 genomförde Sjöräddningssällskapet 172 sjöambulanstransporter i NU-sjukvårdens upptagningsområde. Det motsvarar 40 procent av alla sjuktransporter till sjöss som görs i Sverige.
Sjöräddningssällskapet startade 1907 och är en ideell allmännyttig förening som inte har statliga bidrag utan är beroende av medlemmar, bidrag och donationer. Runt om i landet finns 66 sjöräddningsstationer, 160 sjöräddningsbåtar och 1800 besättningsmän. Sjöräddningssällskapet deltar i 70 procent av alla sjöräddningsfall i Sverige.

 



Kontaktperson: Anders Johansson nås via NU-sjukvårdens växel 010-473 81 00
Klas Johansson nås säkrast via e-post, klas.johansson@ssrs.se


Läs meddelandet som PDF