Pressmeddelande
Från NU-sjukvården
2009-05-09 09:30


Socialstyrelsens granskning visar på fungerande patientsäkerhetsarbete


Socialstyrelsens granskning av NU-sjukvårdens Vård 2010-förändringars påverkan på medicin, kirurgi och akutvård visar att riskanalyser och avvikelserapportering fungerar tillfredsställande. I enskilda fall har dock avvikelserapporteringen stannat inom personalgruppen, en åtgärd som Socialstyrelsen anser har för låg effekt på patientsäkerheten.

 - I det här avseendet tycker jag Socialstyrelsens kritik är berättigad. Flera avvikelser inom NÄLs akutvård berör förändringsarbetet inom Vård 2010 och enligt projektdirektiven ska sådana avvikelser rapporteras till projektledningsgruppen. Om händelsen är allvarlig ska den dessutom rapporteras till chefläkaren för eventuell Lex Maria-anmälan. Jag tror att det generellt brister i vården på detta område, säger NU-sjukvårdens chefläkare Ulf Almqvist.

Socialstyrelsen förutsätter att NU-sjukvårdens systematiska arbete med patientsäkerhet, kopplat till Vård 2010-förändringarna, fortsätter. Det innebär att riskanalyser genomförs och allvarliga risker omgående åtgärdas.
Ytterligare åtgärder planeras inte från Socialstyrelsens sida men det kan i framtiden bli aktuellt med en uppföljning, främst utifrån de risker som identifierats vid NÄLs akutmottagning.

 



Kontaktperson: Chefläkare Ulf Almqvist, mobiltel: 0705-091259


Läs meddelandet som PDF