Pressmeddelande
Från NU-sjukvården
2011-06-22 16:00


Från styrelsens sammanträde 2011-06-22

Sommarplanering, brandsäkerhet och fortsatt hög produktion


Sommarplanering – något fler vårdplatser inom område medicin denna sommar

Styrelsen fick information om planeringen inför sommaren. Precis som tidigare år sker en neddragning av planerade operationer under sommaren. Med tanke på det hårda trycket på vårdplatserna under förra sommaren har målet varit att denna sommar kunna hålla fler vårdplatser öppna. För att få en så gynnsam situation som möjligt har NU-sjukvården i år gjort stora insatser för att i god tid rekrytera vikarier, ett arbete som i år varit framgångsrikt. Tack vare att den egna personalen ställer upp och tar extra pass under sommaren räknar NU-sjukvården med att klara sitt uppdrag. Sommaren 2010 hade NU-sjukvården 629 öppna vårdplatser, i år ökar antalet platser till 649.

Månadsrapport maj 2011

Produktionen för perioden januari-maj har varit fortsatt bra. Ökningen av framförallt öppenvårdsproduktionen ligger i linje med ambitionen att klara vårdgarantin. För mottagningar befinner sig i maj 94 procent inom vårdgarantigränserna (90-dagar) och för behandlingar 95 procent. Under maj månad har 100 procent av utförda besök med välgrundad misstanke om cancer fått tid inom 14 dagar. För vårdgarantin är läget oförändrat jämfört med föregående månad vad gäller mottagningsbesök medan en liten försämring om 2 procentenheter uppvisas för behandlingar.

Helårsprognosen bedöms bli ett negativt resultat på 68 miljoner kronor, en försämring med 23 miljoner kronor sedan aprilrapporten. Orsaken är framför allt 18 miljoner kronor avseende utebliven ersättning för sänkt prislista inom diagnostik, kö-kortningsinsatser samt osäkerhet avseende sommarsituationen.

Andelen vårdskador har minskat påtagligt och Global Trigger Tool används som metod för granskning

NU-sjukvården har sedan 2007 genomfört mätningar med metoden Global Trigger Tool (GTT). En redovisning av utfallet under perioden 2008-2010 visar att andelen vårdskador minskat påtagligt i NU-sjukvården. Vad avser vårdrelaterade infektioner (VRI) visar dessa siffror en överensstämmelse med de punktprevalensmätningar som genomförts under samma period.

Global Trigger Tool är en strukturerad journalgranskningsmetod för att identifiera vårdskador och utgör en del i patientsäkerhetsarbetet inom NU-sjukvården sedan 2007. GTT innebär att tjugo slumpvis utvalda patientjournaler granskas per månad av ett team bestående av tre sjuksköterskor och två läkare. Det slumpmässiga urvalet av patientjournalerna görs via ett sökprogram. NU-sjukvården har nyligen beslutat att även göra granskningar per klinik och kirurgkliniken är först att starta med detta.

Samordnad onkologisk verksamhet – ger bättre förutsättningar för helhetsyn

Områdeschef för opererande specialiteter, Bengt Ekelund, informerade styrelsen om projektet Samordnad onkologisk verksamhet. Projektets mål är att skapa en organisatoriskt sammanhållen enhet för palliativ vård, onkologisk verksamhet samt cytostatikabehandling vilket skapar förutsättningar för en helhetssyn kring cancersjukvården. Visionen för den samordnade onkologisk verksamheten är bland annat att ge individuell vård utifrån patientens specifika förutsättningar.

Handlingsplan för brandsäkerhet vid överbeläggningar, NÄL 

Chefläkare Ulf Almqvist redogjorde för Handlingsplan för brandsäkerhet vid överbeläggningar. Styrelsen beslöt att ställa sig bakom handlingsplan för hantering av överbeläggningar ur ett brandsäkerhetsperspektiv. Tf sjukhusdirektören får i uppdrag att återkomma med ekonomiska konsekvenser av handlingsplanen. Tf sjukhusdirektören får också i uppdrag att utifrån åtgärder i handlingsplanen komplettera/revidera ledningssystemet och till styrelsen rapportera gjorda förändringar. Styrelsen avvaktar en återkoppling från NÄRF på föreslaget handlingsprogram.

För att förebygga överbeläggningar och i möjligaste mån undvika överbeläggningar beslöt styrelsen även att ge t f sjukhusdirektören i uppdrag att förbereda för ett öppnande av en tillfällig vårdavdelning, avdelning 71 på Uddevalla sjukhus till hösten. T f sjukhusdirektören ska även återkomma till styrelsen med en genomförandeplan för öppnandet efter sommaren.

 



Kontaktperson: Anne-Lie Sundling, vice ordförande, tfn 0706- 90 63 80
Lars Helldin, t f sjukhusdirektör, tfn 0733-76 72 40 , tfn 0706- 90 63 80 Lars Helldin, t f sjukhusdirektör, tfn 0733-76 72 40 Maria Arup, styrelsens informatör, tfn 0761-13 22 77


Läs meddelandet som PDF