Pressmeddelande
Från NU-sjukvården
2013-01-29 16:00


Stor belastning på NU-sjukvården och förstärkt beredskap


På grund av ett stort inflöde till akutmottagningen NÄL samt stora överbeläggningar har stabsläge införts från klockan 15.00 tisdag 29 januari. Stabsläge är den första beredskapsgraden och utlöses vid larm om allvarlig händelse (extern eller intern) där omfattningen är oklar och den tillgängliga kapaciteten kan förväntas bli otillräcklig. Det innebär ökad beredskap inom ramen för tillgängliga resurser.

Mycket stort inflöde till akuten medför överbeläggningar på vårdavdelningarna

Under gårdagen hade akutmottagningen på NÄL ett ovanligt stort inflöde av patienter, 225 patienter sökte akut vilket är den högsta siffran någonsin.
Det stora inflödet har orsakat kraftiga överbeläggningar på sjukhuset.

Aktuell situation kl 15:00

- Vi har ett fortsatt stort inflöde på akuten med många väntande. Klockan 15.00 hade akutmottagningen ett 30 –tal medicinpatienter och ett 20-tal kirurgpatienter, meddelar medicinområdets verksamhetschef i beredskap.
- Antalet överbeläggningar på vårdavdelningarna uppgick till 44 enbart inom område medicin.

Hela sjukhuset hjälps åt

För att lösa vårdplatsbehovet lånar avdelningarna i första hand vårdplatser av varandra, och man hjälps då åt över klinikgränserna. Under eftermiddagen och kvällen fortsätter arbetet med att försöka uppbringa fler vårdplatser inom sjukhuset.

Oklart om varför så många söker akut just nu

- Vi kan inte se någon enskild anledning till varför vi har så högt söktryck just nu, det rör sig om blandade åkommor förklarar medicinområdets verksamhetschef i beredskap.


- Vi kan inte heller se att särskild målgrupp är överrepresenterad, men vi har som vanligt många äldre patienter.


- Många av de som söker behöver läggas in, det innebär att flödet nu är större än vad antalet tillgängliga vårdplatser är. Läget förvärras tyvärr av att vi har vinterkräksjuka på några avdelningar vilket medför att vi inte kan belägga dem med fler patienter. Just nu är det båda våra MÄVA avdelningar i Uddevalla som drabbats tillsammans med avdelning 44 respektive 51 på NÄL.


- För att undvika smittspridning vill vi uppmana allmänheten att inte besöka anhöriga på sjukhuset i onödan.(Se NU-sjukvårdens aktuella rapportering om vinterkräksjuka).

Ring 1177 för råd om vård om du inte är akut sjuk!

NU-sjukvården uppmanar patienter som inte behöver akutsjukvård att hellre söka till primärvårdens jourmottagningar. Ring 1177 för råd om vård 

 

Nästa kommuniké publiceras under onsdagsförmiddagen så snart det finns en samlad bild över läget. 

 

 

 

Korta fakta:

NU-sjukvårdens åtgärder vid överbeläggningar

För att frigöra vårdplatser på NÄL och Uddevalla sjukhus vidtas ett antal åtgärder:

• Verksamheten arbetar aktivt med vårdplatskoordinering för att försöka utjämna belastningen.
• Kontakter tas också med kommunerna för att försöka påskynda utskrivningen av färdigbehandlade patienter.
• De redan etablerade rutinerna för daglig avstämning av vårdplatssituationen fortsätter enligt rutin. Område medicin håller dagliga morgonmöten för att sedan vid lunchtid fortsätta med vårdkoordineringsmöte där man även får tillgång till information från akuten och om planerade utskrivningar. Klockan 15.30 görs prognos inför kvällen.
• De så kallade "Åtgärdstrapporna", fastställd handlingsplan vid överbeläggningar, både avseende beläggningar och brandskydd, är utgångspunkten för de åtgärder som vidtas.
• NU-sjukvårdens lokala tjänsteman i beredskap (NU-TiB) har återkommande kontakter med motsvarigheten i regionen (RTIB) för att försöka hitta möjliga platser på övriga sjukhus vid behov
• Som en extra säkerhetsåtgärd sätts brandvakter in på de avdelningar med många överbeläggningar



Kontaktperson: Pressansvarig Maria Arup 010-435 66 88


Läs meddelandet som PDF