NU-sjukvårdens ambulansverksamhet har stora utmaningar att vänta i sommar, mycket beroende på att det saknas personal som kan täcka upp alla arbetspass. För att kunna upprätthålla en bra vård med hög patientsäkerhet kommer ambulansverksamheten därför att satsa på en differentierad verksamhet och stor flexibilitet i sommar. Arbetet ska snabbt kunna ställas om och fler ambulanser omdirigeras och sättas in där de för tillfället bäst behövs.
Västra Götalandsregionens ambulansorganisation har det senaste året genomgått en omstrukturering. För NU-sjukvårdens del har det bland annat inneburit att NU-ambulansen tagit över personal från andra entreprenörer. Omställningen till de nya förhållandena är ännu inte klar och får konsekvenser för ambulansverksamheten i sommar.
Samma arbetsgivare
– Tidigare kunde personalen arbeta åt varandra. Med samma arbetsgivare går inte det längre och eftersom vi inte kunnat anställa och lära upp vikarier i den omfattning vi behövt måste vi arbeta på ett annat sätt i sommar, säger Ulf-Peter Lundberg, verksamhetschef för akutkliniken.
Vid ingången av juni saknas det fortfarande bemanning till 200 arbetspass. Dessa kommer att lösas med övertid. Men det räcker ändå inte för att upprätthålla ordinarie verksamhet. Därför satsar ambulansenheterna på ett differentierat och flexibelt arbetssätt i sommar.
Resurser omdisponeras efter behov
Allteftersom behoven ändras i Fyrbodalområdet, kommer justeringar i verksamheten att göras och resurserna omdisponeras. Bohuslän som har stor tillströmning av turister under sommaren kommer att stärkas upp med single responder-bil. För att frigöra ambulanser kommer sjuktransporter sättas in nattetid för att transportera patienter mellan sjukhusen. Precis som vanligt kommer det att sättas in extra förstärkning vid särskilda händelser som midsommarhelgen och Fallens dagar i Trollhättan.
Dagambulanser påverkas
Men bristen på personal kommer trots allt att få konsekvenser för hur många ambulanser som rullar på vägarna. Sammantaget handlar det om en neddragning av två ambulanser som är tillgängliga dagtid (så kallade dagambulanser). Neddragningarna görs inom alla delar av Fyrbodal, men bara på vardagarna. På helgerna blir det ingen förändring.
– Det är då vi har som mest att göra och vi sätter in resurserna när de bäst behövs, säger Ulf-Peter Lundberg.
Kan verkligen vården garanteras?
– De förändringar vi gör i sommar är gjorda mot bakgrund av hur belastningen ser ut under olika tider på dygnet i olika delar av vårt område. På så vis ska påverkan bli så liten som möjligt. Men om och i så fall i vilken utsträckning det här kommer att påverka gemene man går inte att uttala sig om förrän i efterhand.