Pressmeddelande
Från NU-sjukvården
2013-04-26 15:50


Stor oro för sommarsituationen men positiv tendens för ekonomin


Situationen för sommaren 2013 ser - trots att en ny medicinavdelning öppnat och omfattande insatser gjorts för att rekrytera personal - mycket bekymmersam ut. Styrelsen uttryckte vid styrelsemötet 26 april stor oro för detta. Samtidigt finns positiva tendenser i det ekonomiska resultatet för första kvartalet 2013.

Situationen för sommaren 2013 mycket bekymmersam
Läget med vårdplatser och bemanning inför sommaren är mycket bekymmersamt. I synnerhet gäller det området medicin och akut. Svårigheterna rör framför allt möjligheterna att kunna bemanna vårdplatser, främst under vecka 29-33. De genomgångar som gjorts tyder på att det saknas täckning för en vårdavdelning på medicin. En del i problematiken är också det stora inflödet på akuten sommartid.
Brister i bemanning rör i första hand sjuksköterskor. Trots omfattande ansträngningar som gjorts för att rekrytera, bland annat genom annonsering, besök på mässor och direktkontakt med sjuksköterskestuderande, har NU-sjukvården inte nått ända fram. Problemet har tyvärr förstärkts av att det i år också är färre sjuksköterskor som examineras i närområdet.  

Andra sjukhus i Västra Götalandsregionen rapporterar om likartade problem och frågan har lyfts till regionövergripande nivå. Likväl noterar styrelsen att NU-sjukvården står inför en mycket bekymmersam situation. Styrelsen kommer vid mötet i maj att återkomma till denna fråga då den slutgiltiga bilden klarnat och diskussioner förts med koncernledningen.

Positiv tendens för det ekonomiska resultatet
NU-sjukvården har arbetat intensivt med åtgärder för att komma tillrätta med sjukhusets ekonomiska obalanser. Trots ett fortsatt högt akutinflöde, ovanligt många calicifall och en svår vårdplatssituation med många överbeläggningar visar det ekonomiska resultatet för det första kvartalet 2013 på en positiv tendens. Efter en stadigt stigande trend har bruttokostnadsutvecklingen avtagit och pekar nu neråt. Utnyttjandet av bemanningsföretag har i stort sett halverats jämfört med samma period föregående år. Sammantaget bedömer styrelsen att ett nollresultat inte kan nås, men att den ekonomiska prognosen för år 2013 på minus 141 miljoner kronor ser ut att hålla, under förutsättning att planerade åtgärder får avsedd effekt.

Vinter präglad av överbeläggningar och vårdplatsbrist – ny medicinavdelning inrättad
Situationen med överbeläggningar och vårdplatser har varit ansträngd under hela vintern. Som en konsekvens av att NU-sjukvården under en lång tid haft en mycket ansträngd vårdplatssituation har Regionfullmäktige beslutat att moderförvaltningen under två år ska finansiera en extra medicinvårdsavdelning för att minska överbeläggningarna. Denna avdelning har nu öppnat. För att komma tillrätta med vårdplatsbristen är det dock också viktigt att NU-sjukvården fortsätter att utveckla vårdprocesser etc. så att vårdtiderna kan minskas.
Styrelsen riktade ett stort tack till personalen som under svåra förhållanden utfört sitt arbete på ett beundransvärt sätt.

Information om NU-akademin Väst
Styrelsen fick också information om NU-akademin Väst, NU-sjukvårdens samarbete med Högskolan Väst. Samarbetet bedrivs som en så kallad AIL-plattform (arbetsintegrerat lärande) och syftar till att stärka parternas möjligheter att bedriva framgångsrik utbildning, forskning och verksamhetsutveckling på ett sådant sätt att resultaten kommer parterna och samhället till nytta.


Ärendet om investeringsbeslut för om- och tillbyggnad för akuten, centraloperation, diagnostik och mediaförsörjning hänsköts till styrelsens nästa möte i maj då ärendet inte är färdigberett. 



Kontaktperson: Carina Åström, styrelsens ordförande, tfn 0702-90 60 85,
Anne-Lie Sundling, vice ordförande, tfn 0727-25 56 00 Lars Helldin, sjukhusdirektör, tfn 0733-76 72 40 Bodil Järnerot, informatör, tfn 0730-22 13 40


Läs meddelandet som PDF