Pressmeddelande
Från NU-sjukvården
2011-09-22 13:00


Från styrelsens sammanträde 2011-09-22

Sommaruppföljning, delårsrapport och framtida ambulanssjukvård


Uppföljning av sommaren 2011

En sammanfattning av sommaren 2011 presenterades för styrelsen både utifrån ett arbetsmiljöperspektiv och medicinskt perspektiv. Under den första hälften av sommaren rådde vårdplatsbrist för både medicinklinikerna och kirurgkliniken vilket resulterade i både överbeläggningar och inställda operationer. För medicinklinikerna rådde fortsatt vårdplatsbrist även under den andra hälften av sommaren. Avvikelserapporteringen under sommaren har inte indikerat att några allvarliga vårdskador har inträffat.

Flera kliniker upplever en förbättring av arbetsmiljön jämfört med sommaren 2010. Sjukfrånvaron har varit lägre under denna sommar medan övertidstimmarna har ökat något jämfört med förra sommaren. I år har klinikerna arbetat med två semesterperioder vilket fungerat bra. Verksamheterna rapporterar att man i några fall fått avbryta semesterledigheter. Årets uppföljning av arbetsmiljön baseras både på ett antal nyckeltal och på observationer och upplevelser från chefer och medarbetare. Inför nästa sommar finns flera förbättringsförslag som nu ska tas tillvara inför planeringen av sommaren 2013.

Färre väntande, fler läkarbesök men försämrad prognos

Under sommarmånaderna har måluppfyllelsegraden för vårdgaranti (90 dagar) sjunkit och under augusti uppgår den till 81 % för planerade nybesök och 86 % för behandling. Glädjande nog har antalet väntande till behandlingar sjunkit med cirka 28 % jämfört med förra sommaren. Antalet läkarbesök har även ökat med drygt 7 % jämfört med förra året. Inflödet från akutmottagningen under perioden januari-augusti har ökat med 9 % jämfört med förra året.

NU-sjukvården bedömer att årsprognosen ligger på -136 miljoner kronor. Orsakerna till den försämrade prognosen är bland annat högre produktion än budget, ökat användande av bemanningsföretag för att klara tillgänglighetskraven och ökade kostnader för läkemedel.

Styrelsen noterar att produktionen för perioden januari-augusti ligger betydligt över budget/plan för att tillgodose tillgänglighet och tillgänglighetskrav. Diskrepansen mellan uppdrag och tillgängliga resurser är också betydande. Styrelsen gav presidiet i uppdrag att föra samtal med ägarna angående sjukhusets situation. Styrelsen gör bedömningen att beställningens omfattning av produktion inte motsvarar befolkningens behov. Styrelsen har övervägt situationen, men ser inte att det idag finns realistiska åtgärder som skulle kunna minska det ekonomiska underskottet utan att påverka produktionsvolymer och patientsäkerhet. Styrelsen beslöt att till regionstyrelsen lämna delårsrapport per augusti månad 2011.

Framtida ambulanssjukvård i NU-sjukvården

NU-sjukvårdens ambulanssjukvård drivs både i egen regi och med entreprenad. För att underlätta för framtida verksamhetsutveckling inom området önskar NU-sjukvården driva framtida ambulanssjukvård i egen regi. Styrelsen beslöt att återremittera frågan till den 27 oktober med hänvisning till att styrelsen vill ha ytterligare information kring tidsprocess, samverkande sjukvård, integrationsfrågan och ekonomin.  



Kontaktperson: Carina Åström, ordförande tfn 0702-90 60 85
Lars Helldin, sjukhusdirektör, tfn 0733-76 72 40 Maria Arup, informatör, tfn 0761-13 22 77


Läs meddelandet som PDF