Pressmeddelande
Från NU-sjukvården
2012-05-25 15:00


Från styrelsens sammanträde 2012-05-25

Sommarplanering och beslut om överflyttning av operationer


Sommarplanering - nuläge

Styrelsen fick information om planeringen inför sommaren. Denna sommar kommer något fler vårdplatser, jämfört med förra året, att vara öppna.

När det gäller rekrytering av vikarier till de olika klinikerna har det även i år varit generellt tufft att bemanna de olika passen. Vuxenpsykiatrin och medicinområdet har fortfarande en del vakanser medan t ex Kvinnokliniken lyckats rekrytera de barnmorskor som behövs under sommaren.

För att underlätta rekrytering och bemanning under sommaren inrättas en särskild sommarfunktion för rekrytering som innebär att avdelnings- och mottagningscheferna kan få hjälp 6 dagar i veckan att ringa in vikarier till sin verksamhet.

Vid hård belastning på vårdplatserna under sommaren planerar NU-sjukvården att aktivt föra dialog och göra överenskommelser kring medicinskt färdigbehandlade patienter (s.k. utskrivningsklara patienter) med kommunerna. Sjukhuset kommer självklart alltid att ta hand om de akut sjuka patienterna men kommer att överväga fortsatt behov av slutenvård på patienternas hemsjukhus.

Minskning av vårdplatser inom vuxenpsykiatrin

Styrelsen beslöt att antalet vårdplatser inom område vuxenpsykiatri minskas med 15 platser från och med 20 augusti 2012. 

Beslut kring överföringen av operationsverksamheten från lokalsjukhusen till Uddevalla sjukhus/NÄL

För att NU-sjukvården ska kunna effektivisera sin verksamhet med bibehållen kvalitet och tillgänglighet ska den operativa verksamheten föras över från lokalsjukhusen till Uddevalla sjukhus/NÄL, det beslöt styrelsen idag på sitt möte.

Operationsverksamheten vid Strömstads sjukhus stängs 30 juni och vid Dalslands sjukhus 31 augusti 2012. Kristdemokraterna, Moderaterna och Centern deltog inte i beslutet men företrädarna angav ingen avvikande mening i sakfrågan.

Styrelsen ställde sig positiva till NU-sjukvårdens planer att låta 150 operationer per år från Dalslands sjukhus (av de 821 som idag utförs där) fortsätta utföras på sjukhuset eftersom dessa kan utföras inom mottagningsverksamheten.

Åtgärdsprogram för ekonomi i balans

Styrelsen fick information om de ekonomiska effekterna av de redan beslutade åtgärderna för att NU-sjukvårdens ekonomi ska komma i balans. Styrelsen fick även information om tillkommande effekter i form av anställningsstopp. Ytterligare åtgärder för att minska kostnader för bemanningsföretag planeras. Styrelsen beslöt att anteckna informationen till protokollet.



Kontaktperson: Carina Åström, styrelsens ordförande, tel 0702-90 60 85,
Lars Helldin, sjukhusdirektör, tfn 0733-76 72 40, Maria Arup, informatör, tfn 0761-13 22 77


Läs meddelandet som PDF